Home
23 Mart 2018 ( 153 izlenme )
Reklamlar

Eyüplü Halit’ten Çiftlik Bank’a... Dolandırıcılık AKP’yle birlikte hız kazandı

Türkiye’de dolandırıcılığın tarihi üzerine bir rapor hazırlayan CHP’li Bingöl, dolandırıcılığın AKP döneminde hız kazandığını bildirdi

Çiftlik Bank’ta binlerce insanın dolandırılmasıyla birlikte kamuoyunda dolandırıcılık konusu ve devletin kurumlarının dolandırıcılığı önlemedeki zayıf tavrı tekrar tartışma konusu oldu. CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Çiftlik Bank dolandırıcılığının ardından Türkiye’de dolandırıcılığın tarihi üzerine bir rapor hazırladı.

Bingöl, “Çiftlik Bank olayı her fırsatta kandırıldığını söyleyen AKP’nin vatandaşların da kandırılmalarına göz yumduğunun açıkça kanıtı. Türkiye’de dolandırıcılık AKP ile öyle bir hal aldı ki sadece 2015 yılında 48 milyon liralık bir hasılattan söz ediliyor” dedi. Bingöl’ün Türkiye’de dolandırıcılığın tarihi ve AKP döneminde yaşanan dolandırıcılık vakalarıyla ilgili hazırladığı raporda ünlü dolandırıcılıklar özetle şu başlıklar altında toplandı:

»Eyüplü Halit
Eyüplü Halit, İstanbul’un işgal altındaki günlerinde kendi karakolunu kurması ile tanınıyor. Kendisini komiser olarak tanıtıp, karakoluna çağırdığı kişileri ihbarcılıkla suçlayan Eyüplü Halit, daha sonra rüşvet isteyip bu insanları soyuyordu.

»Sülün Osman
Galata Kulesi ve Beyazıt Meydanı’nı İstanbul’a yeni gelmiş Anadolu’nun saf tüccarlarına satmaya çalışan Sülün Osman’ın, İstanbul’a yeni gelenlerden şehir meydanındaki saate bakma parası bile aldığı rivayet edilir. (1923 1984)

»Raki (Ahmet Güney Zobu)
1980’li yılların dolandırıcısı Raki, azınlıkları dolandırmasıyla ünlü. Raki’nin, dolar taşımanın suç olduğu yıllarda döviz satma vaadiyle çok kişiyi dolandırdığı söyleniyor. (1980’li yıllar)

»Banker Kastelli
1980’lerdeki banker furyasında yıldızı parlayan Banker Kastelli (Cevher Özden) bankaların bankerleri saf dışı bırakan karara imza atmasıyla iflas etti ve yurtdışına kaçtı.

»Selçuk Parsadan
Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde, “örtülü ödenek dolandırıcılığı” ile gündeme gelen Parsadan’ın, emekli Orgeneral Necdet Öztorun’un adını kullanarak, örtülü ödenekten 5.5 milyar lira aldığı basına yansımıştı.

»Jet Fadıl
Fadıl Akgündüz, 2000’lerin başında yerli otomobil yapacağı vaadiyle kurduğu ‘JetPa Holding’in hisselerini sattığı yüzlerce kişi parasını kaybedince gündeme geldi. 2003 yılında 15 ay hapis yatıp çıktı. Sonrasında adı “Jet Fadıl”a çıkan Akgündüz, İsmailağa Cemaati’yle birlikte Bayrampaşa’da inşa ettiği ‘Caprice Gold’ tanıtımının ardından milyonlarca lira daha toplamayı başardı. 22 Aralık 2015’te tutuklandı. 2017 yılında serbest kaldı.

»Titan Kenan
1990’lı yıllarda faaliyet gösteren Titan Saadet Zinciri, bir katılım ücreti karşılığında üyelerine kısa vadede son derece yüksek kâr oranları sundu ve 1998 yılında 35 bin üyeye ulaştı. Üyelerden toplam 10 trilyon lira toplayan şirketin kurucusu Şeranoğlu ve diğer yöneticilere 25’er yıl hapis cezası kararı verildi. Şeranoğlu ve tutuklanan diğer yöneticiler 10 yıl sonra serbest kaldılar.

»Yimpaş
YİMPAŞ, 2001’den itibaren Avrupa’daki Türkler arasında “helal kazanç” adı altında binlerce kişiden topladığı milyonlarca lirayı zimmetine geçirmekle suçlandı. Yimpaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, cezaevinde sadece 9 ay 19 gün kalarak tahliye edildi.

»’Deniz Feneri’
2007 yılında Frankfurt savcılığının, Frankfurt’ta merkezi bulunan Deniz Feneri Derneği’ni, “kara para aklama ve dolandırıcılık” soruşturması kapsamında bastı. Derneğin gösterdiği hesap numaralarına toplam 41 milyon 400 bin avro bağış havale edildi. Toplanan bu paraların yalnızca yüzde 40’ı bağış için kullanıldı. Dernek yöneticilerine dolandırıcılık ve haksız kazanç elde etmek suçundan hapis cezaları verildi.

»Vergi Cennetleri: Man Adası Olayı
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi, kardeşi, oğlu, dünürü ve eski özel kalem müdürünün vergi cenneti olarak anılan Man Adası’ndaki bir şirkete milyonlarca dolar yolladığı iddiasında bulundu ve belgelerle birlikte süreci açıkladı.

Ȃiftlik Bank Vurgunu
Kurduğu sanal sistemle yüksek kâr vaadi karşılığında yurttaşlardan para toplayan Çiftlikbank’ın törenlerine bürokratlar ve sanatçılar katıldı. Şirket, iki yıl içinde yaklaşık 80 bin kişiden 500 milyon TL’den fazla para topladı. Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın yurtdışına kaçtı. Aydın’ın eşi Sıla Aydın ise teslim oldu.

https://www.birgun.net/haberdetay/eyupluhalittenciftlikbankadolandiricilikakpylebirliktehizkazandi209114.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Bir uyusam da 6 ay sonra uyansam' demişti: Nebati’nin hayali vatandaşın kabusu oldu! Jandarma, laik Cumhuriyet için değil, din için savaştığını açıkladı: Ordu cihat yapıyor! Tokatköy’de yıkım sürüyor, her sokağa polis yerleştirildi KPSS skandalındaki tarikat parmağında yeni ayrıntılar ortaya çıktı