Yüksek faizler ve dolar bazlı yüksek fiyatlar, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe büyük değişimi de beraberinde getirdi.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2025 yılı Nisan ayında gayrimenkul sektöründe bir ilk yaşandı.
Yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları, son 12 aylık birikimli veride, ilk kez yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımlarını geçti.
Nisanda Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları 2 milyar 296 milyon dolarla rekor kırarken, yabancıların Türkiye'de gayrimenkul alımları 2 milyar 129 milyon dolarla Temmuz 2012 sonrası yaklaşık 13 yılın dibini gördü.
Özellikle son iki yılda Türklerin yurt dışı alımları hızla artarken, yabancıların Türkiye'deki alımlarında düşüş dikkat çekiyor.
Haziran 2022'de 6 milyar 888 milyon dolarla tüm zamanların zirvesini gören yabancıların Türkiye'deki alımları, geride kalan üç yılda söz konusu rekor seviyenin üçte birine gerilemiş oldu.
Son üç yıllık dönemde Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları ise beşe katlandı.
Sadece nisan ayına bakıldığında ise, Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları 232 milyon dolar olurken, yabancıların Türkiye'deki alımları 140 milyon dolarda kaldı.
Bir dönem hükümetin yabancı doğrudan yatırımın en büyük kalemlerinden biri olarak gördüğü gayrimenkulde Türkiye nette açık veren bir konuma gelmiş oldu.
Uzmanlara göre, Türkiye'de konut fiyatlarında yaşanan sert artış, yüksek kredi faizleri, yatırım geri dönüş sürelerinin uzaması ve konut sektörüne yönelik hukuki düzenlemelerin yarattığı tedirginlik, Türklerin gayrimenkulde rotayı yurt dışına çevirmesinde etkili oldu.
Konut fiyatlarındaki yüksek seviyeler ile hukuki ve idari düzenlemeler de yabancıların Türkiye'deki alımlarının azalmasında etkili oldu.
Nefes
Vatandaş artık haykırıyor 'Şuurlu bir Müslüman AKP'ye oy vermez ! Bunların cenaze namazı da kılınmaz ! AKP'ye oy verenler bu ülkeye ihanet ediyorlar !'489 izlenme
Çorum'da Kılıçdaroğlu'na terbiyesizlik yapan kadın AKP üyesi çıktı!65 izlenme
Prof. Dr. Yaman Akdeniz: 'Boğaziçi'ndeki yeni fakülteler Truva Atı görevi görecek'42 izlenme
Kamu bankalarının araştırılması önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi28 izlenme
Türk Üniversitelerinde yabancılara kadro garantisi!19 izlenme
Milli Piyango yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye kime çıktı? İşte açıklama…146 izlenme
SGK ödemiyor, reçete vatandaşa kalıyor: İlaç parası cepten ödeniyor!35 izlenme
El öpmenin hatırlattığı "Tuğgenerale soruşturma"26 izlenme
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında skandal iddia! MHP'ye ve Ankara Emniyeti'ne çağrı: Kamera kayıtları çıksın!
İnadına vatan, inadına bayrak, inadına cumhuriyet, inadına Atatürk!
İBB’de iki seçim arası işe alınanlarla ilgili flaş iddia! "AKP'ye üye olma şartı getirildi"
İngiliz medyası: "Zengin Türkler Londra’nın lüks mahallelerinden evler alıyor"