Home
31 Ağustos 2024 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Geçinemeyen yurttaş krediye sarıldı: Sadece faize ödenen para 717 milyar TL!


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların faiz gelirleri 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL oldu. Bunun 717,6 milyarını bireysel krediler oluşturdu.



Türk lirasındaki erime vatandaşları borçlanmaya itti. Geçinebilmek için kredi ve kredi kartlarına sarılan yurttaşlar borç batağına saplanmış durumda. BDDK verileri, bankaların, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 194 arttığını gösterdi. Faiz oranlarındaki yükselişin yanında borç miktarlarının da artması vatandaşın faiz yükünü rekor seviyelere taşıdı.

Kredi kartı borçları ve bankaların faiz gelirlerindeki artış yüksek oldu. Bireysel kredi borçları bir yılda yüzde 24,4 oranında artarken, kredi kartı borçları da yüzde 80,3 oranında yükseldi.

Birgün’de yer alan habere göre, bankaların faiz gelirleri 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL olurken, bunun 717,6 milyar TL’sini bireysel borçlar oluşturdu.

TEMEL İHTİYAÇTA KREDİ KARTI

Geçinemeyen yurttaşlar kredi kartlarına sarıldı.  Taksitsiz kredi kartı borçları olan market, sağlık ve temel ihtiyaç gibi alanlardaki harcamalar hızla arttı. Bankaların, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 193,9 oranında artışla 717,6 milyar TL’ye ulaştı.

TAKİPTEKİ FAİZ 22 MİLYARI AŞTI

Kredilerin takibe dönüşüm oranı da yükselerek, vatandaşın borcunu ödemekte ve bankaların alacaklarını tahsil etmekte zorlandığına işaret etti.

Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı temmuz ayında yüzde 1,68’e çıkarken, takipteki alacaklardan alınan faiz yüzde 147,5 oranında artışla 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.

BDDK verilerine göre, temmuzda bireysel kredi borçlarının tutarı bir yılda yüzde 24,4 oranında artışla 1 trilyon 760 milyon 278 milyon TL oldu.

KREDİ KARTI BORÇLARI KREDİLERİ AŞTI

Kredi kartından kaynaklanan borçların tutarı yüzde 80,3 oranında artışla 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL oldu. Bu tutarın 1 trilyon 16 milyar TL’sini taksitsiz kredi kartı borçları oluşturdu. Market, sağlık ve temel ihtiyaç harcamaları için kullanılan taksitsiz ödemeler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,5 oranında arttı.

Yüksek enflasyonla mücadelede sadece para politikasının kullanılması, faizlerin yüksek kalmasına yol açarken, iç talebin düşürülmesinde krediler ve kredi kartları yakından izleniyor. Vatandaşların alım gücündeki düşüş borçlanmayı artırırken, uzmanlar bunun sonuçlarının ciddi etkiler yaratabileceğine işaret ediyor.

Kaynak: TELE1

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bakan Koca’dan corona virüsü açıklaması! 30 ölü, 1236 vaka! Böylesi ancak Türkiye’de olur! AKP'li belediye mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını dikkate almadı! MEB’den Atatürk hamlesi Narin cinayetinde yeni gelişme: İtirafçı Nevzat Bahtiyar’ın evi arandı