Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur’anı Kerimlerin basım ve yayım kriterlerini, yayımladığı yönetmelik ile kayıt altına aldı. Kitapların boyutları ile matbaa ve yayınevlerinin uyması gereken kuralları içeren yönetmelikte ilginç bir detay da yer aldı. Kur’anı Kerimlerin basım ve yayım kriterlerini düzenleyen yönetmelikten, hafızlara istihdam yaratma hamlesi çıktı. Diyanet İşleri Başkanlığı, kitapların bastırılacağı her matbaada bir hafızın görevlendirilmesinin önünü yönetmelik ile açtı.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Resmi Gazete’de, “Kur’anı Kerim Basım ve Yayım Kriterleri Hakkında Yönetmelik” başlığıyla yayımlanan yönetmelikte, “Matbaa ve yayınevleri tarafından uyulacak esaslar” bölümü, dikkati çeken kararlar içerdi. Yönetmelikte, basılı eserlerin basım ve yayımında matbaa ve yayınevleri tarafından uyulacak esaslar sıralandı. Kitapların basımında saman kağıdı veya düşük kalite kağıt kullanılamayacağı belirtilerek, “Ayetlerin basıldığı kağıtlar ayakaltına ve uygun olmayan yerlere konulmaz” denildi.
Yönetmeliğin en dikkati çeken bölümü ise hafızlara yeni iş alanı açan bölümü oldu. Diyanet İşleri Ali Erbaş’ın sayılarını, “200 bin civarında” olarak açıkladığı hafızların matbaalarda görevlendirileceği belirtildi. Hafızlara yeni istihdam alanı açan düzenlemeye yönelik maddelerde, şu ifadeler kullanıldı:
“Mühür/onay aşamasına kadar basım işleminin bütün aşamalarını takip etmek üzere matbaada Başkanlıkça belirlenecek kriterlere sahip bir hafız bulundurulur. Eser sayfaları, basım işlemi esnasında baskı operatörü ve görevli hafız tarafından düzenli bir şekilde kontrol edilir. Hatalı, çapaklı ve bozuk olan forma ve cüzler imha edilmek üzere ayrılır. Kur’anı Kerim basımı gerçekleştirilen matbaalar, Başkanlık tarafından belirlenecek bir komisyon marifetiyle denetlenebilir.”
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ankara Etimesgut İlçe Müftülüğü’nce 27 Ekim’de düzenlenen, Hafızlık İcazet Merasimi’nde Türkiye’deki hafızların toplam sayısını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 140 bin civarında hocanın olduğunu bu hocaların 40 bin kadarının hafız olduğunu ifade eden Erbaş, "Türkiye'de 200 bin civarında belgeli hafızımız var. İnşallah onların içinden gelecekte Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapacak, imam, müezzin, vaiz, müftü, murakıp, müfettiş, Kur’an kursu öğreticisi, Kur’an kursu hocası çıkacak. Alanımız çok geniş o yüzden hafızlara çok ihtiyacımız var" dedi.