Borsa İstanbul eski Genel Müdürü ve Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla İntegral ForexTV kanalında Artunç Kocabalkan'ın konuğu oldu.
Borsa İstanbul’da son dönemde yaşanan hareketliliği değerlendiren Hakan Atilla, Borsa İstanbul genel müdürü olduğu zamanlarda yapılan uygulamalardan da örnekler vererek aracı kurumları ile denetleme şirketlerinin neler yapabileceği hakkında görüşlerini paylaştı.
Atilla, borsada son haftalarda yaşanan yükselişin son bir haftada terse dönmesi ve sert yükselen hisselerin aynı şekilde sert kayıplar yaşamasıyla süren hareketliliği değerlendirdi.
Atilla, düzenleyici kuruluşların borsadaki sert yükselişlerde de duruma müdahil olması gerektiğini kaydetti. Halkbank’ın hisselerinde geri alım yapması hakkında da yorum yapan Atilla, zamanlamanın manidar olduğunu belirtti
‘BORSADAKİ SÜREÇ DOĞAL DEĞİLDİ’
Atilla şunları söyledi:
“Aracı kurumların haddinden fazla iştahlı olması ve risk boyutunu göz ardı edecek şekilde işlem yapması ve piyasa derinliğinin azalması, yüksek kaldıraçlar ve farklı pozisyonlar, haddinden fazla yüksek bir fiyat seviyesi görmemize sebep oldu. Bunun doğal bir süreç olmadığı piyasadaki herkes için malum olmasına rağmen istenmeyen noktalardan sert geri dönüşler oldu. Mağdur olan pek çok yatırımcı da vardır. Düzenleyici otoritenin tedbir alma imkanı da vardı. Onların da gündeminde başka konular olması nedeniyle konsantrasyonlarını buraya verebildiklerini düşünmüyorum.
‘YÜKSELİŞTE DE MÜDAHİL OLUNMALI’
BIST 30BIST 50 içerisindeki bankalardaki bu yükseliş normal değil. Bankaların performansları önceki dönemden daha iyi olabilir. Ancak bu sert ve ani bir yükselişi izah edemiyor. Düzenleyicilerin bunu görmemeleri mümkün değil. Bir araya gelip sinerji yaratmakta geç kalmış olabilirler. İşler tersine dönünce müdahil olma ihtiyacı hissetmiş olabilirler. Ancak sert yükselişlerde de müdahil olunması gerekiyor.
SPK’nın düzenleyici otorite olarak bu konularda aktif olması gerekir. Borsa İstanbul’dan destek isteyebilir ancak esas sorumluluk düzenleyici kurumdadır. Takasbank, Merkezi Kayıt Kurumu nezdinde de yapılması gereken çalışmalar olabilir ama yönlendirici kurumun SPK olması lazım.”
‘HALKBANK’IN HİSSE GERİ ALIM ZAMANI MANİDAR’
Atilla, Halkbank’ın hisselerinde bugün yaptığı geri alım hakkında da konuştu. Atilla şu değerlendirmelerde bulundu:
“Geri alım şirketlerin hisselerine verdiği kıymeti gösterir. Normal zamanlarda şirketin değerindeki sert düşüşlerde böyle bir karar yatırımcı için olumludur. Zamanlama bu olayların akabinde olduğu için biraz daha manidar oldu. Hisse senedi fiyatı hak etmediği noktalara indiğinde bu gündeme alınabilirdi.
Prensip olarak geri alım programlarına ve kararlarına pozitif bakarım. Zamanlaması manidar olabilir ama daha önce niye yapılmadığının detayını bilmediğim için yanlış bir şey söylemek istemem.”
KRT
Erdoğan'ın kadın istihdamıyla övdüğü fabrika kapanıyor: Patron 'işler iyi değil' dedi kepenk indirdi14 izlenme
Sokak röportajında konuşan kadın: "Atatürk yaşamış olsaydı bu toplumu görseydi ‘Ben bunun için mi savaştım’ diyerek oturur ağlardı"47 izlenme
Hesaplar değişti, tablo yeniden yapıldı: Ocak'ta kim ne kadar alacak? İşte meslek meslek memur ve memur emeklisi maaşları45 izlenme
Ekonomideki bozulma ile yeni rekor: Cezaevleri doldu taşıyor!40 izlenme
Marmaray'da el ele tutuşan çifte, bir şahıs ve ailesi müdahale etti, tansiyonun yükselmesi üzerine kız arkadaşının elini tutan genç öldüresiye dövüldü37 izlenme
Bakan Koca, corona tablosunu açıkladı: hasta sayısı 363 bin 999’a, can kaybı 9 bin 874’e yükseldi!52 izlenme
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i karşılayan Erdoğan: "Ne haber, how are you?"33 izlenme
CHP otobüsü silah sayıldı! CHP'nin otobüs şoförüne 13 yıl hapis istemi17 izlenme
Özlem Çerçioğlu incinmesin diye Aydın’da OHAL manzaraları! O yol ilk kez kapatıldı
Çiftçiye 300 Koyun Projesi Hikâye Çıktı!
Çatalca Kaymakamı, hakkını arayan Polonez emekçilerine böyle dedi: "Şova döktünüz!"
Esra Ezmeci'nin bu sözleri fena tepki topladı "Hesabı ödemeyen erkeğe saygı duyulmaz"