Maden sahaları ile talan edilen doğal alanlarımıza bir yenisi daha eklendi. AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding, Artvin’de 10 köyü içine alan, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak.
Birgün yazarı Gözde Bedeloğlu, Cengiz Holding’in yıllardır Artvin’de sürdürdüğü talanı yazdı. Peki neler olmuştu? Bedeloğlunun yazısına göre;
2016 yılında Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır şirketinin Artvin Cerattepe’de madencilik çalışmalarına başlayacağını duyurmasıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Bölge halkı ve doğa savunucularının başlattıkları eylemler etkili olmuş ve iktidar, direnişçilerin karşısına kolluk gücünü dikmekte gecikmemişti. Maden çıkarma girişimlerini protesto eden binlerce insanının üzerine biber gazı ve plastik mermi sıkılmıştı. 2014 yılında yerel mahkemenin bölgede maden işletilemeyeceğine dair verdiği karar Danıştay tarafından onanmış olmasına rağmen şirket ikinci bir ÇED raporuyla çalışmalarına başladı. 21 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi (AYM), yıllardır süren çevre ve hukuk mücadelesinde son noktayı koydu ve Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.
AYM’nin kararına göre 8 yıllık talandan sonra Cengiz Holding’in Cerattepe’den çıkması gerekiyor. Ancak AKP iktidarı, Cengiz’e tepe tepe kullanabilmesi için yeni bir maden sahası, halka da yeni bir mücadele alanı açtı bile.

Holding, Artvin’de 10 köyü içine alan, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak. BirGün muhabiri Gökay Başcan, ihaleyi 5 milyon TL vererek alan Eti Bakır maden şirketinin Arhavi’de 9, Hopa’da 1 maden sahasında maden araması yapacağını yazdı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ile konuşarak bölgede yaşanabilecek yeni tehlikelere ışık tuttu. Kurdoğlu, ihalenin altın ve bakır ile birlikte çok sayıda madeni kapsadığını ve madenciliğin doğal bir çıktısı olan asit maden drenajı ve ağır metallerin tüm ekosistemi ve özellikle sucul ekosistemi bütünüyle kirleteceğini söyledi. Arhavi’nin yüzde 80’i, Hopa’nın yüzde 86’sı madenciliğe ruhsatlı.
Kaynak: birgün gazetesi
Tele1
Akp'de sular durulmuyor: İstifalar art arda geliyor!103 izlenme
Sevilay Yılman’a Reisi’nin cenaze töreninde uyarı: "Montunu değiştir"40 izlenme
Erbakan, asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buldu: Seçim öncesi verilen sözler tutulmadı25 izlenme
Tarihe en acımasız açıklama olarak geçecek! Bakanlıktan ÖTV’li benzin zammı açıklaması47 izlenme
MHP'li başkan açıkladı: AKP'den alınan belediyede 20 milyon 750 bin TL borç ve 15 bankamatik personeli tespit edildi28 izlenme
Benzeri görülmemiş bir olay yaşandı. Ev sahibi kiracısının yatağının yarısını başka birisine kiraya vermek istedi.25 izlenme
AKP oyların yeniden sayılmasını istedi, 3 oy farkla CHP’ye kaybetti!1351 izlenme
"İmam hatipliyiz diye AK Parti’ye oy vermeye mecbur muyuz"226 izlenme