Şarbon vakalarındaki artışta hayvan ithalatında denetimin kaldırılmış olmasının en önemli nedenlerden biri olduğu, 20 Ağustos’ta yayımlanan yönetmeliğin bu doğrultuda siyasi iktidar tarafından atılan önemli bir adım olduğu ortaya çıktı. soL Haber’e konuşan bir halk sağlığı uzmanı, ister cilt ister bağırsak şarbonu olsun kapı aralanan belirsizliğin halk sağlığını tehlikeye attığını söyledi.
Siyasi iktidarın20 Ağustos'ta yayımlanan yönetmelikle “yardım toplama hakkına sahip”, iktidara yakın dernek ve vakıfların ithal ettiği hayvanlar denetim dışı bıraktığı ortaya çıktı. Söz konusu denetimsizliğin insan sağlığına yönelik taşıdığı riskleri bir halk sağlığı uzmanına sorduk.
Deri, bağırsak ve akciğer şarbonu riskleri bulunduğunu belirten halk sağlığı uzmanı, bağırsak ve akciğer şarbonunda ölüm riskinin çok yüksek olduğunu vurguladı:
Kimin akciğer kimin barsak şarbonuna yakalanacağı kestirilemez. Daha önemlisi 21 günlük kuluçka süresi aynı zamanda neden karantina süresinin de 21 gün olmak zorunda olduğunu açıklıyor.
Ölümcül risklerin toplumda nasıl dağılım göstereceğini hesaplama imkanımız bulunmuyor. Bu nedenle halk sağlığını gözeten kamusal denetimin ortadan kalkması, her türlü salgın hastalık riskine kapı araladı.
İster cilt ister bağırsak şarbonu olsun kaynağının tespit edilemediği, dağılımının kestirilemediği epidemiyolojisinin anlaşılamadığı bir belirsizlik halk sağlığının nasıl göz göre göre tehlikeye atıldığının da göstergesi.
http://haber.sol.org.tr/toplum/halksagligigozgoregoretehlikeyeatiliyor246693