AKP döneminde Sayıştay Raporları'nın Sarayın şatafatlı yaşantısını gözler önüne sermekte olduğunu dile getiren CHP'li Başarır, "Sayıştay Raporlarına göre, Sarayın 2018 yılındaki taşıtlar harcaması 506 milyon 437 bin TL iken 2019 yılında bu rakam ne yazık ki 1 milyar 208 milyon 894 bin TL’ye çıkmış.1 yılda 700 milyonluk artış. Görüldüğü üzere Saray lüksünden vazgeçmiyor” ifadelerini kullandı.
CHP'li Başarır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın araç kiralama ihalelerini; "afet, sel, deprem, gibi olağanüstü durumlarda kullanılan Kamu İhale Kanunu'n 21/b maddesi göre yapıldığının altını çizdi. Açıklamanın satır başları şu şekilde:
“Hem milyonlarca liralık araç kiralıyorsunuz. Hem de bunu istisnai yöntemle ihale ediyorsunuz. Niye bu ihaleyi şeffaf yapmıyorsunuz? Neden birden fazla firma ihaleye girmiyor. 21/b nedir? Sel, deprem, felaket durumlarında; acil durumlarda onarılması güç durumlar yaratılmasın diye ihale açılmasıdır. Bu lüks araçlarla ilgili ne aceleniz var? Neden? Bu para halkın parası. Bu bütçe halkın vergilerinden oluşturulan bütçe. Böyle şey olur mu? Gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz artık. Aldığınız milyonlarca liralık makam arabası, keyfiniz için alıyorsunuz; milyarca liralık araba kiralanıyor, tam bir makam arabası cenneti olmuş ve bunu 21/b’ye göre yapıyorsunuz. Olmaz. Türkiye’yi şeffaflık, hukuk, ihalelerin aleni bir şekilde yapılması kurtarır. İşte insanların durumu ortada. Memura, işçiye, köylüye, öğrenciye kör olarak bakıyorsunuz. Ama ne yazık ki keyfiniz için yaptığınız araç ihalelerini 21/b ile yapıyorsunuz.
Ben orman yangınları için helikopter, uçak kiralamalarında 21/b’yi beklerdim, sel felaketlerinde beklerdim; araç gereçler için. Ama o arka koltukta oturduğunuz, milyonlarca liralık araçları 21/b’ye göre ihaleye çıkarmanız, bir utanç meselesidir.”
Balık baştan kokar sözünü atalarımız boşuna dememişler. Cumhurbaşkanlığının bu tür ihaleleri pazarlık usulü ile yapması diğer bakanlıklara örnek teşkil etmiş olacak ki Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da araç kiralama işini pazarlık usulü olan 21/b ile yapmış. Hiçbir aciliyeti olmayan, ani beklenmedik bir olayla ve salgın hastalıkla ilgisi olmayan araç kiralamaları da pazarlık usulü ile yapılıyor. AKP İktidarı adrese teslim ihale yapmak için, yandaşlarına ihale üstüne ihale vermek için şeffaf olan açık ihale yerine 21/b maddesi kapsamında pazarlık usulü ihaleden asla vazgeçmiyor.”
Vergiler yandaşlarını cebine aktarılıyor
Bu ihalelerin 21/B usulü ile yapılmasının gerekçeleri nelerdir?
Salgın hastalığın, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen bir durumun şoförlü veya şoförsüz araç kiralama ihalesiyle ilgi ve alakası nedir?
Bu ve benzeri ihaleleri pazarlık usulü olan 21/B kapsamında yapılmasının gerekçesi söz konusu ihalelerin adrese teslim yapılmak istenmesinden mi kaynaklanmaktadır?
Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcılıkları tarafından 2021/235852 ihale kayıt numarasıyla yapılan bu ihaleden bakan yardımcılarına kiralanan araçlar nelerdir? Söz konusu ihale kapsamında kaç araç kiralanmıştır? Sadece 1 Mayıs 2021 ile 31 Ağustos 2021 arasında sağlanacak bir hizmet için 1 milyon 563 bin lira yüksek bir rakam değil midir?
Kiralanan bu araçları başka kurum ve kuruluşlara tahsis ettiniz mi? Ettiyseniz bu kurum ve kuruluşlar nelerdir?
21/B usulüyle yapılan ihalelerin aynı firmalara verilmesi tesadüf müdür?”
https://www.yurtgazetesi.com.tr/guncel/halkinparasiyandaslarincebineakiyorh187904.html