Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, üniversite diploması ve anayasanın 101. maddesinde düzenlenen “Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmü nedeniyle adaylık tartışmalarının odağında olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için AKP ve MHP grupları tarafından YSK’ye adaylık başvurusu yapıldı. Böylece Erdoğan’ın adaylık tartışmaları yeniden alevlendi. Hukukçular adaylık tartışmalarını değerlendirirken Yüksek Seçim Kurulu’na çağrıda bulundu. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, “Cumhurbaşkanının üçüncü dönem hakkı yok. Çünkü seçimleri kendisi yeniledi” dedi.
“YSK’nin resen incelemeyi yapması gerekiyor. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabiliyorsa, bu artık seçimlere katılabilmenin bir şartı haline gelmiş demektir” değerlendirmesi yapan Boyunsuz, “Bunun dikkate alınması gerekiyor. YSK, yetkili olan tek yargısal makam” diye konuştu.
"ANAYASA SAVUNULMALI"
Cumhurbaşkanlığı sisteminin ve cumhurbaşkanı yetkilerinin değiştiği yönündeki açıklamalara değinen Boyunsuz, “Yetki değişti diye görev süresi kafadan değiştirilir mi? Her yetki değişikliğinde görev süresi sıfırdan mı başlayacak? Anayasa çok açık. ‘Sayacı sıfırladık’ mantığıyla hukuki yorum yapılmaz. İddia ettikleri gibi sayaç sıfırlansaydı, 2017’deki anayasa değişiklikleri yürürlüğe girerken geçici madde eklenirdi. Geçiş hükmü konmadığına göre bir kere daha aday olabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Anayasanın savunulması gerektiğini vurgulayan Boyunsuz, “Bu kurallar herkesi bağlar. Bu yolu açtığınızda anayasanın her türlü hükmünü ihlal eder hale gelirsiniz. Anayasanın varlığının bir anlamı kalmaz. YSK’ye tarihi bir görev düşüyor. YSK’yi anayasayı, hukuku uygulamaya davet ediyorum” dedi.
KRT
CHP'den asgari ücret açıklaması: "Tok yatan saray iktidarı bizden değildir"33 izlenme
AKP'li belediye yaptı yapacağını: 6 ayda yüzde 57 zam!97 izlenme
Bakanlığın ödeme kararı tedarikçileri böldü, ameliyatlar tehlikeye girdi!39 izlenme
Dört ilde yangınla mücadele sürüyor! Amasya, Çanakkale, Hatay ve Bursa12 izlenme
Sinan Ateş'in ablasından çağrı "Sinan Ateş cinayeti aydınlatılsın"43 izlenme
Dişçi randevusu çilesine son! Aile diş hekimleri geliyor34 izlenme
Erdoğan'a hakaretten hakim karşısına çıkan HKP lideri Efe: 'Sürtüğün de, çürüğün de kallavisi sensin'50 izlenme
TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranını duyan vatandaş isyan etti! 'Sözün bittiği yerdeyiz. Çıkmazdayız, çıkış yolu arıyoruz'59 izlenme