İcra dosyası sayısı ekonomik krizin de etkisiyle 21 milyonu aştı. İcra dosyaları adliye binalarına sığmazken, vatandaş her adımda harç ödemek zorunda kalıyor
Ekonomideki bozulmaya bağlı olarak borcundan dolayı icralık olan vatandaşların sayısı da hızla artıyor. 2002 yılında 8 milyon olan icra dosyası sayısı, son dönemde ekonomik krizin etkisiyle yüzde 160 artarak 21 milyonu aştı. Bir yandan icra müdürlüklerinde yargının ağır iş yükünden söz edilirken, diğer yandan yüksek harç bedelleri de vatandaşın cebini yakıyor. Yargı harçları nedeniyle vatandaşlar mahkemelerde neredeyse "adım başı" para ödüyor. Birçok insanın yüksek yargılama giderleri nedeniyle dava açmaktan vazgeçtiği belirtiliyor.
İcra mahkemelerinde alacaklılar icra takibi başlatırken, daha sonra borçlu tarafından ödenmek üzere devlete bir kısım harçlar ödemekle yükümlü. Örneğin, 100 bin TL'lik bir icra takibinden harç ve vergi yoluyla devletin kasasına giren tutar en az 10 bin TL'yi buluyor.
2019 yılı yargı harçları tarifesinden yola çıkarak güncel bir davadan örnek vermek gerekirse icra takip tutarı 100 bin TL olan bir davada alacaklı 'başvuru harcı' adı altında 44.40 TL, 'vekalet harcı' adı altında 6.40 TL, 'dosya masrafı' 1.75 TL, 'tebligat gideri' 16.20 TL, 'baro vekalet pulu' 10.10 TL ödeme yapıyor. Takip tutarı üzerinden hesaplanan peşin harç ise takibe konu alacak tutarının binde 5'i kadar alınıyor. Bu da 100 bin TL'lik bir alacak takibinde 500 TL olarak hesaplanıyor. 100 bin TL tutarında bir icra takip dosyasında ilk başta alacaklının cebinden harç, pul, masraf adı altında 562.10 TL çıkıyor. Dosyada kısmen ya da tamamen tahsilat yapılması halinde başlangıçta alınan bu harçlara ek olarak, icra dosyasının bulunduğu aşamaya göre farklılık gösterecek şekilde farklı harçlar da tahsil ediliyor.
İcra emrinin tebliği üzerine hacizden önce ödenen paradan yüzde 4.55, hacizden sonra ödenen paradan yüzde 9.10, malların satılıp paraya çevrilmesiyle tahsil olunan paradan yüzde 11.38 oranında tahsil harcı alınıyor. Hacizden önce ödemelerde100 bin TL'lik davada (yüzde 4.55) 4 bin 550 TL tahsil harcı, 2 bin TL cezaevi harcı (yüzde 2) kalemiyle birlikte devletin kasasına giriyor.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/icralikolanyurttassayisi21milyonh17847.html
AKP'li Cahit Özkan'ın 'dolar' yorumu beyin yaktı! 'Türkiye dolardaki değer kaybını bin lira aşağı çekmek suretiyle 6 kat bir artış var. Doların değeri ile ilgili Japonya bir mukayese yapıyor mu?'38 izlenme
Sedat Peker konuştu Fatih Tezcan'ı telaş sardı, itiraflara başladı! 'Daha bir şey bilmiyorsunuz, Sedat Peker hiçbir şey konuşmadı! Bu kadar lağım bir gün patlarsa…'87 izlenme
Kamyoncular kontak kapattı: "Evimize ekmek götüremiyoruz"45 izlenme
Diyanet İşleri Başkanı'nın '1 aylık maaşını depremzedelere bağışladığı' açıklamasına TİP'ten yanıt: "Maaşın yetmez, arabalarını ver!"51 izlenme
RTÜK harekete geçti: Muhalif kanallara inceleme başlatıldı32 izlenme
Kılıçdaroğlu: Bu yolların tamamını kamulaştıracağız32 izlenme
CHP'li Umut Akdoğan Melih Gökçek dönemini işaret etti: "Dinozorların dişleri tane tane döküldü"12 izlenme
Saraçhane yine on binlerle doldu taştı: "Teslim olmuyoruz"30 izlenme
Bayrama-mutlu-giren-yok
Kendini 4 fakülteye dekan atayan Nihat Hatipoğlu kendisini böyle savundu! "Ramazan geliyor algı lazım"
Orta Asya ülkelerinde Türk şirketlerinin İHA ve SİHA'lara ilgisi artıyor
Erdal Eren'in avukatından Süleyman Soylu ve Emniyet Genel Müdürü'ne şok suç duyurusu!