Erdoğan, Davos'ta “One minute” diyerek meydan okumuş, Mavi Marmara baskını sonrasında ise “Ticari ilişkilerimizi askıya alıyoruz” demişti. Ancak ekonomik rakamlar gerçeği gün gibi ortaya çıkardı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2009'da, Davos'taki panelde konuşmasını kesen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i ‘One minute' diyerek azarlamasıyla Türkiye ile İsral arasına kara kedi girmiş, 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 Türk'ün İsrail askerleri tarafından öldürülmesi sonucunda da iki ülke arasındaki ilişkiler bitme noktasına gelmişti. Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizi askıya alıyoruz” açıklaması yapmıştı. Ancak ticari tablo hiç de Erdoğan'ın dediği gibi değil. Nasıl mı? İşte yanıtı:
‘Filistin davası' sözde kaldı
Mavi Marmara baskınının yapıldığı 2010 yılında İsrail'den Türkiye'ye 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam 2013 yılında 2 milyar 418 milyon dolara yükseldi. Türkiye ise sadece geçen yıl İsrail'e 2 milyar 659 milyon dolarlık mal sattı. İsrail'den ithal edilen en büyük ürün kalemini 1.3 milyar doları aşan rakamla mineral yakıt ve yağlar oluştururken, Türkiye ise en büyük satışı 459 milyon dolar ile demirçelik alanında gerçekleştirdi.
Türkiye'nin sürekli ‘yanındayız' mesajı verdiği Filistin ile ticaret hacmiyse vahim! 2013 yılında Türkiye'nin Filistin'e yaptığı ihracat 75 milyon dolar ile sınırlı kalırken, geçen yıla kadar Türkiye Filistin'den herhangi bir ürün ithalatı da yapmıyordu. Türkiye ilk kez geçen yıl Filistin'den 1 milyon dolarlık meyve ithalatı gerçekleştirdi.
Burak'ın gemiciği İsrail'e mal taşıyor
Başbakan Erdoğan'ın armatör oğlu Burak Erdoğan'ın, İsrail'e uygulanan sözde ambargoya uymadığı ortaya çıkmıştı. 2013'te, marinatraffic.com adlı denizcilik sitesinde yayımlanan seyir bilgilerine göre, Ahmet Burak Erdoğan'ın satın aldığı ilk gemi olan SAFRAN 1, 12 Ocak günü öğlen saatlerinde, İsrail'in en büyük limanı Ashdod'a demir atmıştı. 11 Nisan 2013'te de İsrail'in Yedioth Ahoronot gazetesinde şu bilgiler yer almıştı: “Burak Erdoğan, son yıllarda iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kötüleşmesine rağmen sahibi olduğu gemiyle İsrail ile ticaret yapmaya devam etti.”
Yine Burak Erdoğan'ın, babasının hedef aldığı Suriye ve Mısır ile de ticaret yaptığı basına yansımıştı. G. İnebolu'nun Rusya'dan Suriye'nin Tartus Limanı'na yiyecek taşıdığı iddia edilmiş yine Cihan adlı gemisiyle de, 7 Haziran'da, Amerika'nın Baltimore Limanı'ndan demir alıp, 26 Haziran'da Mısır'ın Port Said Limanı'na ulaştığı belirlenmişti.
http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/iktidaratiptutuyoramaticarettamgazsuruyor559414/