Emekli, işçi ve memur daha düşük zam alsın diye son dönemde vergi ve kamu zamlarını maaş zamlarından sonraki aylara sarkıtan iktidar yine milyonlarca dar gelirliyi zam eritme oyununa getirdi. En son geçen yılın başında 3.77 olan aralıkocak zam farkı bu yıl daha da artarak 4 puana çıktı, kaybeden yine milyonlarca emekli ve çalışan oldu.
1 AY ÖTELENİYOR
İktidarın son dönemde sık uyguladığı gizli maaş zammını eritme yöntemi şöyle işliyor: 6 aylık maaş zammının hesaplanacağı son aylar olan aralık ve haziran dönemlerindeki kamu zamları ocak ve temmuz aylarına öteleniyor. Bu yolla aralık ve haziran enflasyonları düşük, ocak ve temmuz enflasyonları ise yüksek çıkıyor. 6 aylık zammı belirleyecek olan 6’ncı ayların (haziran ve aralık) enflasyonu düşük çıktığı için milyonlarca emeklinin maaş zammı düşük belirleniyor. Buna karşılık kamu zamlarıyla yükselen ocak ve temmuz enflasyonu adeta patlıyor. Böylece zamlı maaş, daha ilk ayda yaşanan yüksek enflasyon yüzünden eriyip yok oluyor. Kayıplar telafi edilinceye kadar da 5 ay beklenmek zorunda kalınıyor. Zam eritme oyunu özellikle 2022’nin Aralık ayından bu yana sürekli uygulanıyor. TÜFE farkı Aralık 2022Ocak 2023’te 5.47, Aralık 2023Ocak 2024’te 3.77 ve Aralık 2024Ocak 2025’te 4 puan oldu. Benzer fark aynı yılların hazirantemmuz aylarında da emekli ve çalışanların aleyhine gerçekleşti.

Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (Birlik HaberSen) Genel Başkanı Ömer Budak, Kızılcahamam’da düzenlenen toplantıda, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılan yüzde 11.54’lük zam oranının ocak ayı enflasyonuyla eridiğini belirtti. Budak, “Kayıplar telafi edilsin. Yüzde 10 refah payı verilsin. Alım gücü bir an önce iyileştirilsin” talebinde bulundu.
Sözcü
AKP'li vekilden büyük terbiyesizlik! CHP’li vekil Tuncay Özkan'a küfür etti22 izlenme
Seçim sonrası çarpıcı tablo: 130 bin kişi isten atıldı 500 bin kişi aç kaldı34 izlenme
AKP'de istifa depremi! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya büyük şok!82 izlenme
İran'da başörtüsü protestoları devam ederken, Amerikalı gazeteci başörtülü olarak İran Cumhurbaşkanı ile görüştü.23 izlenme
Kuran kursunda çocuğa kemerle dayak kamerada!273 izlenme
Çocuğunu acile götüren babaya şok! Resmi kayıtlara göre başka bir hastanede '17 gündür yatıyor' göründüğü ortaya çıktı19 izlenme
Hollanda'nın kararı tepkilere yol açtı! Türk vatandaşlarına zorunlu olacak: Tarih verildi22 izlenme
39 yaşındaki AKP'li belediye başkanı koronavirüs aşısı oldu!71 izlenme