Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, 'KKM bizi batırır ' başlıklı yazısında iktidarın TL'yi 'liralaşma' adı altında ABD dolarına sigortaladığını savundu.
"Tıpkı ama tıpkı Berat Albayrak’ın 'yerlimilli' söylemi ile IMF’nin bile yasakladığı iç borçlanmayı dövizle yapması gibi. Bakın IMF 2001’de geldiğinde 'kendi ülkenizden kendi insanınızdan kendi paranızla borçlanın' kuralını getirmişti. İşte bu kuralı Berat Albayrak ‘yerlimilli’ söylemi ile bozdu ve iç borçlanmayı dahi ABD doları ile yapmaya başladı" ifadesini kullanan Kahveci, şöyle devam etti:
"Liralaşma dedikleri dönemde ne oldu? TL mevduatları bile ABD dolarına endekslendi. Reisini çok sevenler de gidip paralarını KKM denilen ABD Doları ile sigortalanmış mevduat hesaplarına yatırdılar.
Ülkelerini milletini çok seviyorlar ya... Bakın ne duruma geliyoruz?
Dün Nisan ayı bütçe sonuçları açıklandı. KKM hesaplarına sadece Hazine’den 4 milyar 555 milyon lira faiz farkı ödenmiş. Mart ayında ödenen para ise 11 milyar 700 milyon liraydı. Böylece son iki ayda KKM farkı ödemesi 16 milyar 256 milyon liraya ulaştı.
'MERKEZ BANKASI NE KADAR ÖDEME YAPTI? BİLEN VAR MI?'
Ama durun... Bu ödeme Hazine’nin payına düşen ödemedir. Biliyorsunuz ilk döviz bozdurarak KKM hesabına geçenlere faizkur farkını Merkez Bankası ödeyecekti. Acaba Merkez Bankası ne kadar ödeme yaptı? Bilen var mı?
Ya da her gün KKM hesapları hakkında 300500 milyara ulaştı diyen Erdoğan’dan tutun da Nebati’ye kadar şimdi niye bilgiler açıklanmıyor?
Ben izah edeyim... KKM 20 Aralık sonrası başladı.
Ocak ayı ortalama $ kuru 13.5192
Şubat ayı ortalama $ kuru 13.6350 (burada sorun yok)
Mart ayı ortalama $ kuru 14.5907 ve ocak ayı farkı %7,93... KKM ödemesi de 11,7 milyar TL.
Nisan ayı ortalama kurun ocak ayına artışı %8,62... KKM ödemesi 4,6 milyar TL.
'MAYIS AYINA BAKACAĞIZ'
Ama asıl Mayıs ayına bakacağız. Şu ana kadar ortalama dolar kuru 15,0357 lira. 3 ay önceye göre fark %11,22’ye çoktan ulaştı.
Demek istediğim şu: KKM ile TL’yi dolara sigortalamak o kadar büyü o kadar büyük risk ki; sert kur artışı bir anda ülkeyi iflasa (çok yüksek para basmaya) getirebilir."
KRT
Madenci tekmeleyen Yerkel: Fotoğraf üzerinden ‘günah keçisi’ ilan edildim152 izlenme
İmam Hatip'te 10 yaşındaki öğrenciye cinsel istismar!267 izlenme
Mansur Yavaş'tan çok kritik atama!171 izlenme
Dünya medyası Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesini böyle gördü33 izlenme
Türk bayrağına provokasyonda 14 şüpheli gözaltına alındı7 izlenme
2013’teki menü gündem oldu: “Lahmacun 2 TL!”35 izlenme
Sevda Türküsev'e müthiş suçlama: 'Jigolo olarak programa çıkmam istendi'21 izlenme
Emeklilere ek zam ödemesi başladı22 izlenme
Barış Terkoğlu tarikatların örgütlenmesini anlattı: Devlette nasıl yükseldiler, hangi bakanlıkta kimler etkili?
Balıkesir Sındırgı'da art arda deprem meydana geldi!
İstanbul'da yapılan tarihi tahıl anlaşmasıyla buğday fiyatları son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi
Kamuda çalışan yandaşların maaş saltanatı!