Home
17 Şubat 2024 ( 6 izlenme )
Reklamlar

İliç'teki altın madeninin lisansı iptal edildi


Çevre Bakanlığı, 9 işçinin tonlarca toprağın altında kaldığı Erzincan İliç’teki maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.


Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan bir su gibi vadiye doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı.

Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için verilen mücadele beşinci gününde de sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıi maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.

"LİSANS ŞARTLARI ORTADAN KALKTI"

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta toprak kayması olayının meydana geldiği maden ocağının lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir. Toprak kayması sonucu akan malzemenin, geçici olarak depolanacağı alan belirlenmiştir. Geçirimsizliğin sağlanması amacıyla yapılan çalışmalar, Bakanlığımız gözetiminde devam etmekte olup mevcut alanda sızdırmazlık şartlarının sağlanmasının ardından, bölgeye akan malzemenin hazırlanan bu alana kaldırılmasına başlanacaktır" denildi.

"ANALİZLERDE OLUMSUZLUK YOK" 

Bölgedeki yüzeysel ve yer altı suları ile toprak kirliliği kapsamında çevresel izleme yapıldığı da belirtilerek şöyle devam edildi:

Şimdiye kadar tamamlanan analiz sonuçlarına göre; yüzeysel sular ile yer altı sularında ve hava kalitesinde olumsuz bir durum tespit edilmemiş olup analiz çalışmalarına mobil su ve atık su analiz laboratuvarı, çevre referans laboratuvarı ve yetkili çevre laboratuvarlarında devam edilmektedir. Konuyla ilgili tüm birimlerimiz sahada çalışmalarına devam etmekte olup süreci hassasiyetle takip etmekteyiz.

Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından da heyelan olayının ardından bölgedeki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlikeli olduğu gerekçesiyle firmanın üretime yönelik lisansı iptal edilip, faaliyetinin durdurulduğu öğrenildi.

ÇALIŞMALAR İKİ NOKTAYA YOĞUNLAŞTI

Diğer taraftan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmaları için oluşturulan kriz masasında yürütülen çalışamları anlattı. Toprak kaymasının meydana geldiği alanı haritada gösteren Bayraktar, 10 milyon metreküplük toprağın aktığını anlatarak şunları söyledi:

Bizim hesaplarımıza göre dere yatağına 5 milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Heyelan 2 yönlü gerçekleşiyor. Dere yatağına yüzde 80'i akıyor, bir kısmı da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru akıyor. Burada da 1,5 milyon metreküpe yakın toprak söz konusu. Bu olayın esnasında ifade etmiştik 9 çalışanımız kayıp. Onların 6'sının dere yatağına gelen büyük toprak alanı içerisinde olduğunu düşünüyoruz ve o şekilde çalışıyoruz.

3 kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı o bölgeye yoğunlaştırmış durumdayız. Son 24 saat arama kurtarmayla alakalı özellikle manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun bir çalışma devam ediyor. Orada 1,5 milyon metreküpe yakın toprak var. O toprak 35 metre yüksekliğinde yani nerdeyse 12 katlı bir bina yüksekliğinde.

KAMYON PARÇALARI BULUNDU

Her gün 9 ayrı lokasyondan numune alıp ölçümler yaptıklarını belirten Bayraktar, suda ve toprakta herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. İdari soruşturmaların devam ettiği bilgisini veren Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün çok ciddi bir soruşturmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Adli soruşturmaları da takip ettiklerini ve dün akşam itibarıyla 6 kişi hakkında mahkemenin tutuklama kararı verdiğini, 2 çalışanın da adli kontrolle serbest kaldığını ifade eden Bakan Bayraktar, çalışanlarla ilgili soruşturmanın süreceğini kaydetti. Manganez ocağı civarında kamyona ait parçaları bulduklarını belirten Bayraktar, aramalarda o noktaya odaklandıklarını söyledi.

Bayraktar ayrıca dinamit patlatmayla ilgili en son ne zaman yapıldığının soruşturmayla ortaya çıkacağını belirtti.

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hukukçu Salim Şen'den Mehmet Ali Çelebi'ye zehir zemberek sözler! 'Gittiğin yerde onur mu alacaksın yani? Bu ülkede onur böyle mi alınır, itibar böyle mi kazanılır?' TÜGVA İl Başkanı'nın hızlı yükselişi! TRT Osman Öcalan rezaletinde yeni detaylar ortaya çıktı! İsmail Saymaz'dan büyük iddia: "Bahçeli ile Erdoğan arasında kılıçlar çekildi"