İran’da son dönemde daha reformcu görülen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile, kendilerini İslami rejimin en büyük koruyucusu olarak gören muhafazakarlar arasında çok ciddi çekişme yaşanıyordu.
İran’ın dini lideri Hamaney, İran’da Hümeyni’nin kurduğu Şii İslam Devleti’nin parametrelerinin en büyük koruyucusu olarak öne çıkarken, Ruhani attığı adımlarla politikalarını “daha fazla özgürlük” yönüne çevirmeye başlamıştı. muhafazakarlar ve reformcular arasında, başta ABD ve İsrail’le kurulacak ilişkiler olmak üzere, İran dış politikasının nasıl yürütüleceği konusunda da ciddi görüş ayrılıkları yaşandığının ipuçları, İran’ın tümü devlet kontrolünde olan, ancak devletin “reformcu” ya da “muhafazakar” kesimini temsil eden gazeteler arasındaki tartışmalarda ortaya çıkmıştı.
TAM DA KADINLARIN “HİCABA AYKIRI GİYİM” YÜZÜNDEN HAPSE ATILMALARINI YASAKLAYAN KARARNAMEDEN BİR GÜN SONRA
Bu açıdan bakınca, İran’da “ekonomik isyan” adı altında başlayan protestoların zamanlaması önem kazanıyor;
Protestolar,
İRan’da Ruhani rejiminin 1979’dan bu yana yapılmayanı yapıp, rejimin
simgesi konumundaki kadınlara Hicab uygulamasında “esnekliğe”
gidilmesine ilişkin kararnameden bir gün sonra başladı.
1979 İslam
devriminden bu yana yürürlükte olan Hicab uygulamasına göre, İslami
kurallara göre giyinmeyen kadınlar ahlak polisleri tarafından gözaltına
alınıyordu.
Ancak 27 Aralık’ta, bundan böyle İslami kurallara uygun giyinmeyen kadınların gözaltına alınmayacakları, bunun yerine “İslam dinini öğreten kurslara gönderilecekleri” açıklandı.
İslam devriminden 38 yıl sonra gelen ve Ruhani’nin imzasını taşıyan bu esneklikten tam bir gün sonra ise, Meşhed’de “ekonomik sıkıntılara isyan” adı altında halk hareketleri başladı
GÖSTERİLERİN ÇIKIŞ YERİ MEŞHED, MUHAFAZAKARLARIN KALESİ
İran’da sokak hareketlerinin başladığı bölge de önemli; Meşhed kenti Şii imamlardan 8’incisi olan İmam Rıza’nın türbesinin bulunması nedeniyle, İran’ın en kutsal kenti olarak anılıyor. Kent, muhafazakarların da kalesi olarak görülüyor.
Nitekim, İran’da Mayıs 2017’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Ruhani’nin karşısına muhafazakarların en güçlü adayı olarak çıkan İbrahim Reisi de Meşhed’li.
RUHANİ YÖNETİMİ DE “MUHAFAZAKARLARI ” SUÇLADI
İran’daki gösterilere Ruhani hükümetinin ilk tepkisi de “muhafazakarları” suçlamak oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, gösterilerin arkasında “yönetime muhalif isimlerin olduğunu” açıkladı. Cihangiri, “Sokaklarda bir sosyal ve siyasi hareket başladığında, onu başlatan bir süre sonra kontrol edemez hale gelebilir. Bu olayların arkasındakiler, hükümete zarar vereceğiniz diye aslında kendi ellerini yakıyorlar” diye konuştu.
Bu açıklamanın ardından Tahran’da güvenlik zirvesini toplayan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, siyasi ve kültürel reformlara karşı çıkan muhafazakarları eleştirdi. “Herşey hükümetin kontrolünde değil” diyerek, muhafazar kesimin gücüne atıf yapan Ruhani, İran’da önemli konularda “son söz sahibinin muhafazakar din adamları olduğunu” vurguladı.
http://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/irandaneleroluyorekonomikisyanmirejimiciguckavgasimi2156972/
İşte Yıldırım'ın okumadığı Sayıştay raporunda ortaya çıkan usulsüzlükler!192 izlenme
AKP’li vekilden benzin kuyruklarına ilginç yorum! "Zamdan değil, araç sayısından"49 izlenme
Okul saldırısı sonrası Türkiye alarmda: Peş peşe gözaltılar24 izlenme
Dicle Elektrik ekipleri, Mardin'in Nusaybin ilçesinin Girmeli Mahallesi'nde kaçak elektrik kontrolü sırasında mahalle sakinlerinin saldırısına uğradı35 izlenme
Kartalkaya faciasına ilişkin vahim iddia! Otelin 3 hissedarı yurt dışına mı kaçmaya çalışıyor?70 izlenme
İnce'den Genel Merkez'e tek cümlelik yanıt686 izlenme
Polisin George Floyd'u öldürmeden önce araç içinde darp ettiği görüntüler ortaya çıktı!107 izlenme
AKİT, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini hedef gösterdi!138 izlenme