İran'ın Pakistan topraklarında saldırı düzenlemesine "tüm seçenekler masada" yanıtını veren İslamabad, İran'da Beluci militanları hedef alan saldırılar düzenledi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı, istihbarata dayalı operasyon kapsamında İran'a yüksek koordineli saldırılar düzenlendiğini ve "çok sayıda teröristin öldürüldüğünü" duyurdu.
Açıklamada, "Pakistan, İran İslam Cumhuriyeti'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne tam saygı duyuyor. Bugünkü eylemin tek amacı Pakistan'ın yeni güvenliği ve ulusal çıkarını korumaktır. Bunlar çok önemli ve taviz verilemeyecek konular" denildi.
Saldırıların silahlı kuvvetlere ait uçaklar ile gerçekleştirildiğini söyleyen Pakistanlı istihbarat kaynakları, Belucistan bölgesinin bağımsızlığı için savaşan Belucistan Kurtuluş Cephesi (BLF) isimli militan örgüte atıfta bulunarak, "Hedeflenen militanlar BLF hareketi mensupları" dedi.
Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, İran ile yükselen tansiyonun ardından Tahran ile kardeş ülke olduklarını ancak topraklarını savunmak için her türlü tedbiri alacaklarını söyledi.
İran medyası ise birden fazla füzenin Pakistan sınırındaki SistanBelucistan vilayetinde bir kasabayı vurarak üç kadın ve dört çocuğun ölümüne yol açtığını bildirdi. Medyada yer alan haberlerde ölenlerin hiçbirinin İranlı olmadığı da belirtildi.
Saldırıyı kınayan İran, açıklama yapması için Pakistan'ın maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Çin ise Pakistan ile İran arasındaki tansiyonun düşürülmesinde yapıcı rol oynamayı teklif etti.
'SONUÇLARI OLACAK' DEMİŞLERDİ
İran Salı günü, Pakistan içerisinde bulunan İsrail ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği militan üslerine saldırmıştı. Tahran, İran'ın güneydoğusundaki Rask kentinde 12 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü saldırıyı üstlenen Ceyşu'l Adl adlı örgütün Pakistan sınırındaki kamplarını hedef aldıklarını açıklamıştı.
Pakistan ise sivillerin vurulduğunu ve iki çocuğun öldüğünü söyleyerek Tahran için bu eylemin sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.
İran'ın hafta başında Irak'ın Erbil kentine ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine düzenlediği saldırılar da bölgede büyük gerilime yol açmıştı.
TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Irak ve Pakistan topraklarına yönelik saldırılarıyla tırmanan gelişmelerden endişe duyduğunu açıkladı.
Bakanlık, bölgedeki son gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Sorunların, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıldığı kaydedilen açıklamada, tüm meselelerin bölgesel güvenliği ve istikrarı daha fazla tehdit etmeden diyalog ve işbirliği yoluyla çözümlenmesinin temenni edildiği belirtildi.
Açıklamada, "Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan'a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazırdır." ifadeleri kullanıldı.
Sözcü
Ermenistan ateşkes kararına rağmen saldırmaya devam ediyor!58 izlenme
İBB, milyarlık mülklerini AKP’li belediyelerden geri alıyor!27 izlenme
Son Dakika: TÜİK, Ocak-Mart 2022 dönemine ilişkin GSYİH verilerini yayınladı.25 izlenme
Bahçe işleri için memlekete döndü, 18 kişiye corona bulaştırdı!248 izlenme
Belçika'da "gelire göre par acezası" tartışması: Mahkeme, zengin iş adamına savcının talep ettiği tutarın 16 katı tutarında para cezası verdi26 izlenme
Tarım ülkesi Türkiye bunu da gördü! 1.6 milyar TL'lik kırmızı biber ithal edilecek!163 izlenme
25 ülkeye ihracat yapıyordu, Türkiye'nin dev firması iflas etti: 300 işçi işsiz kaldı34 izlenme
Cebinizden 970 dolar gitti… Korkutucu şekilde küçülüyoruz!92 izlenme
Katarlı müteahhit, haklarını isteyen 450 Türk işçiye kapıyı gösterdi!
TCDD'de büyük zarar!
Grand Kartal Otel'in sahibi Halit Ergül’ün 2 ay önceki röportajı ortaya çıktı: “Tüm hazırlıklarımı yaptık, karın yağmasını bekliyoruz”
Bilim Kurulu Üyesi Özkan’dan ‘önlem yorgunluğu’ uyarısı