The New York Times’a (NYT) konuşan İranlı yetkililere dayandırılan haberde, İranlı liderlerin, pazar günü Umman’da yapılması planlanan nükleer görüşmeler öncesinde İsrail’in saldırı düzenlemeyeceğini düşündüğü belirtildi.
İran, İsrail’in olası saldırısının ancak görüşmelerin başarısız olması durumunda, bir haftadan uzun bir süre sonra gerçekleşeceğini tahmin ediyordu. Ancak yetkililer, “devasa bir yanlış hesap” yaptıklarını itiraf etti. İsrail’in saldırı uyarılarını “propaganda” olarak değerlendirip ciddiye almayan İranlı liderler, nükleer görüşmelerde taviz vermeye zorlanmak için bu haberlerin yayıldığını düşündü ve önlemleri göz ardı etti.
NYT’nin gördüğü özel mesajlarda, bazı İranlı yetkililerin öfkeli bir şekilde “Hava savunmamız nerede?” ve “İsrail nasıl bu kadar kolay kritik hedeflerimizi vurabiliyor?” diye sorduğu aktarıldı. Saldırı gecesi, üst düzey komutanların güvenli evler yerine kendi evlerinde olduğu, Hacızade ve ekibinin ise “tek bir yerde toplanmama” talimatını hiçe sayarak Tahran’daki askeri üste toplantı yaptığı belirtildi. İsrail’in üsse düzenlediği saldırıda Hacızade ve diğer üst düzey isimler hayatını kaybetti.
İran Ticaret Bakanlığı Enerji Komitesi üyesi Hamid Hosseini, İsrail’in saldırısının liderliği gafil avladığını, özellikle üst düzey komutanlar ve nükleer bilim insanlarının öldürülmesinin büyük bir şok yarattığını ifade etti.
Hosseini, “İsrail’in güvenlik ve ordu yapımıza sızdığı açık. Hava savunmamızın eksikliği ve kritik bölgelerimizin kolayca bombalanması büyük bir zafiyet” dedi. İsrail, saldırılarda İran içindeki patlayıcı İHA üssünü de aktive ettiğini açıklamıştı.
NYT’ye göre, İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nde dün sabah yapılan toplantıda, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in intikam istediği ancak aceleci davranmaktan kaçınılması gerektiğini belirttiği aktarıldı. Toplantıda, misillemenin zamanlaması ve yöntemi konusunda görüş ayrılıkları yaşandı.
Bir yetkili, İsrail’in İran’ın altyapısına, su veya enerji santrallerine saldırması durumunda halk protestolarının tetiklenebileceği uyarısında bulundu.
İran, İsrail’in saldırısına misilleme olarak karşı saldırılar başlatırken, karşılıklı çatışmalar devam ediyor. Olayla ilgili soruşturmalar sürüyor.
Sözcü
İtibar suikasti ile gönderilen akademisyenin yerine THY eski müdürün oğlu işe alındı! Bilin bakalım hangi üniversitede oldu?43 izlenme
AKP Türkiye'si: Kilolarca uyuşturucuyla yakalanıp tahliye edilen kişinin davasına yine aynı hakim bakacak30 izlenme
Cumhur İttifakı'nın İl başkanı Sinan Ateş afişleri astırdı83 izlenme
İmamoğlu'ndan Bakan Karaismailoğlu'na sert yanıt: "Aklı ermez o işlere"38 izlenme
AKP'li Tevfik Göksu yine ters köşe! 'Biz toplam 630 km raylı sistem teslim etmişiz' Ulaştırma Bakanı 'İstanbul'un faal raylı sistem ağı şu anda 233 km!'59 izlenme
İstanbul Şişli'de ambulans trafikte kaldı, dakikalarca yolun açılmasını bekledi35 izlenme
Bu filmi görmüştük: Kahraman sanık, çete başı ise tanık6 izlenme
Şişli'de poğaça almaya yüzerek gitti !959 izlenme