Home
05 Mart 2021 ( 25 izlenme )
Reklamlar

İş dünyası Kısa Çalışma Ödeneğinin uzatılmasını istiyor: İstihdamda derin yaralar açılır


İş dünyası istihdam kaybının önünde set oluşturan kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasını isterken, aksi halde oluşabilecek büyük işsizlik dalgasına dikkat çekiyor.




Salgının ardından açıklanan destek paketleri kapsamında milyonlarca çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneğinde (KÇÖ) son tarih 31 Mart olarak açıklanırken, iş dünyası istihdamda ağır kayıplar vermemek için sürenin uzatılmasını istedi. İş dünyası, kademeli normalleşme döneminde toparlanma için bu uygulamanın devamının büyük önem taşıdığını aktardı. Sendikalar da KÇÖ uygulamasının asgari ücret düzeyinde olması gerektiğine dikkat çekerken, tüm kesimler uygulamanın uzatılmaması halinde büyük bir işsizlik dalgası yaşanacağını vurguladı.

4 MİLYONU AŞTI

Son bir yılda kısa çalışma ödeneğinin pandemi dönemi açısından verilen desteklerin bel kemiğini oluşturduğunu anlatan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç bu sayede çalışanlar gelir sağlarken, istihdamın da korunduğunu aktardı. 4 milyonu aşkın çalışanın bu destekten faydalandığını dile getiren Avdagiç, şöyle devam etti:

“Kademeli normalleşme adımları ile hizmetler sektörümüz yeniden faaliyete başlamış durumda. Kapasitenin yüzde 50'si ile çalışmak, talep yetersizliği, saat ve gün kısıtlamaları gibi faktörler sebebiyle, buradaki işletmelerimizin kayıplarını telafi etmek için biraz daha zamana ihtiyaçları olacak. Bu nedenle İstanbul iş dünyası olarak KÇÖ uygulamasının özellikle hizmet sektörlerinde devam ettirilmesinin çok değerli bir destek olacağını düşünüyoruz.”

NEFES ALMAK İÇİN ÇARE OLMALI

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Alp Önder Özpamukçu ise kademeli açılışla toparlanmanın zaman alacağını aktararak, “KÇÖ'nün hazirana kadar uzatılması gerekiyor. İşsizliğin yükseldiği bir ortamda bir nefes almak için çare olması gerekiyor. Bir etki analizi yapmış değilim ama uygulamanın sona ermesi durumunda istihdam kaybı olması ihtimali yüksek” dedi.

Alp Önder Özpamukçu

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar devam etmesinin sektör açısından hayati önem taşıdığına işaret ederek, “Bu uygulama, salgının ağır koşullarında sektöre sağlanan en önemli destek olmuştur. Sektör tüm dünyada olduğu gibi tarihinin en zor dönemini yaşarken, birçok konaklama tesisi faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Mevcut durumda da Türkiye genelinde otellerin yarıdan fazlası mecburi molaya devam etmektedir ” dedi.

ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ücretsiz izin uygulamasının suistimal edildiğini, KÇÖ'nün mutlaka devam etmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye, tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyor. KÇÖ devam etmeli, kullanımı ön şartlar kaldırılarak kolaylaştırılmalı. Tüm işçilerin en az asgari ücret düzeyinde faydalanması sağlanmalı” diyen Çerkezoğlu, uygulamanın sona ermesi durumunda ağır bir yıkım ile derin yaralar açılacağını belirtti.

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/kconunmutlakasurmesiniisteyenisdunyasiistihdamdaderinyaralaracilir6296023/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

"Abla işler çok kötü kasayı göstereyim!" #Esnaf1MarttaAçıyor WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı: 'Kıyafetleri değiştirin' talimatı Erdoğan altında kendi imzası olan Resmi Gazete kararını böyle yalandı! Sığınmacı değil nankörler! Suriyeli bir sığınmacı Atatürk'ün fotoğrafını ayaklar altına alıp terlikle vurarak dalga geçti!