Ekonomik kriz nedeniyle günden güne büyüyen işsizler ordusuna iş bulamayan iktidar, sonunda çareyi yine İşsizlik Sigortası Fonu'nun kaynaklarında buldu. Düzenlemede yapılan değişiklikle, işsizlere meslek kazandırmak, işbaşında eğitim sağlamak için açılan kurs ve programlara seçime kadar olan dönemde fon kaynaklarından yaklaşık 1 milyar lira ilave kaynak aktarılacak. Yapılan değişiklik, önümüzdeki dönemde işsizliğin daha hızlı artabileceğinin işareti olarak da algılandı.
İşsizlere çalışamadıkları dönem için belirli bir düzeyde gelir sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, son dönemde yapılan bir dizi değişiklikle iktidarın icra programlarının adeta finansman aracına dönüştü. Normalde bütçe ödeneklerinden yapılması gereken harcamaların önemli bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu'nun gelirlerinden karşılanıyor. Bu kapsamda 2008 krizinin ardından artan işsizlik sorununa bir türlü çare üretemeyen iktidar 2011 yılında yasada yaptığı değişiklikle, devletin işsizlere vermesi gereken bir çok hizmet için gerekli kaynağın fondan karşılanmasını sağlamıştı.
O tarihte yapılan değişiklikle, bir önceki yılın işçi ve işveren primlerinden elde edilen fon gelirinin yüzde 30'u işsizlere meslek edindirmek üzere düzenlenen kurslar, danışmanlık hizmetleri, bu amaçlarla çalıştırılan personel maaşları gibi giderlere harcanıyor. Dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 30 olan oran yüzde 50'ye çıkarıldı. Dünden itibaren uygulanmaya başlayan yeni düzenleme sayesinde iktidar, bu yılın aralık ayında 245 milyon lira, önümüzdeki yılın ocak, şubat ve mart aylarında da 735 milyon lira olmak üzere seçime kadar olan toplam 4 aylık dönemde 968 milyon lira civarında fazladan kaynağı işsizlere kurs, eğitim ve benzeri isimler altında aktarabilecek.
Fon, işçi ve işveren primlerinden geçen yılın tamamında 11 milyar 666 milyon lira gelir elde etti. Bu yılın ilk 10 ayında elde edilen gelirler ise 11 milyar 406 milyon lira. Yıl sonuna kadar bu gelirin 13.7 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Buna göre, 2018 yılında elde edilen 13.7 milyar liralık gelirin yüzde 30'u yerine yüzde 50'si 2019 yılında harcanabilecek. Bu durumda da iktidarın kullanabileceği kaynak 4.1 milyar liradan 6.8 milyar liraya çıkacak. Bu da fondan iktidarın kullanımına fazladan 2.7 milyarın üzerinde kaynak aktarımı olacağını gösteriyor.
Ekonomi yönetiminin yaptığı bu değişiklik, yakın dönemde işsizliğin daha da artabileceğinin işareti olarak algılandı. İşini kaybedenlerin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan daha kolay yararlanabilmeleri için, ‘işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olma' şartının yumuşatılması isteniyor. Ancak ekonomi yönetimi bugüne kadar işsizlik ödeneği şartlarını yumuşatma taleplerine olumlu yanıt vermedi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/issizeisyoksecimdestegivar2763723/?fbclid=IwAR3eO8bHdSbtdg6rgc0dR9r3lXDS95mVbWfGtY0mq6CqnDFCyG4hSZ9UvgM