İşsize bir kötü haber de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin araştırma kuruluşu Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden (SPM) geldi. SPM, işsizliğin Kasım 2018 itibarıyla yüzde 0.3 puan artarak yüzde 11.6'dan yüzde 11.9'a yükseleceğini hesapladı. Veriler, işsizlik artarken istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında azalış yaşandığını gösteriyor.
44 BİN KİŞİ AZALACAK
SPM, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 15 Şubat Cuma günü açıklayacağı kasım dönemi işsizlik verilerini önceden hesapladı. SPM'nin yaptığı teknik hesaplamalara göre, Kasım 2018 dönemi işsizlik oranı ekim ayına göre 0.3 puan artarak yüzde 11.9'a çıkarak yüzde 12'ler seviyesini zorlayacak. SPM'nin tahminine göre aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı ise 0.4 puan artarak yüzde 14 seviyesine ulaşacak. Bu veri, şehirlerdeki işsizlik oranının giderek daha da tırmandığını işaret ediyor. SPM'nin hesaplamalarına göre, kasım döneminde işsizlik artarken istihdam oranı ise bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 47 seviyelerine düşecek. SPM hesaplamaları, sanayide çalışan işçi sayısının da 44 bin kişi birden azalarak 5 milyon 696 binden 5 milyon 652 bin kişi seviyesine ineceğini işaret ediyor. Geçen eylül ayında işsizliğin yüzde 11.4, istihdam oranının yüzde 47.8 ve sanayide çalışan işçi sayısının da 5 milyon 699 bin kişi olduğu dikkate alındığında, SPM tahminleri geçen yılın eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 3 aylık dönemde işsizlikte artış, istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında ise belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor.
EKONOMİ DARALIYOR
SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, geçen yılın üçüncü çeyreğinde kamu ve özel sektör yatırımları toplamının yüzde 4 küçüldüğünü, buna karşılık kasım döneminde ihracatın yüzde 1 azalırken, ithalatın çok ufak bir miktarda (yüzde 0.03) olsa da artmaya devam ettiğini hatırlattı. Sanayi üretim endeksinin ise 3.8 puan düştüğünü belirten Kaynak, “Tüm bu gelişmelerin işgücü piyasalarına yansıması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.
SPM çalışmasında, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların ekim ayı kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre 0.8 puan, geçen yıla göre 4.3 puan düştüğüne dikkat çekilirken, “Ekim 2018'de tüketim malları imalatında kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1.2 puan artarak yüzde 73.6 olmuştur. Ara malları imalatında yüzde 77.7'den 75.6'ya, yatırım malları imalatında da yüzde 76.4'ten 75.7'ye düşmüştür. Dolayısıyla kapasite kullanımının ara ve yatırım mallarında azalmaya geçtiği görülmektedir” denildi.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/issizlikyuzde12yekosuyor3489343/?fbclid=IwAR2cADE7j1O8QVQ4gM90z1hIPSziAB38odW9NqYVNschCjPJv40aaP7kTDI
AKP’li belediyeden ağaç katliamı!127 izlenme
Ünlü düşünür Hakan Ural'ın 'Halkın içindeyim Murat Kurum tarihi farkla kazanacak' diyerek yaptığı seçim tahnini alay konusu oldu!65 izlenme
Şeker fabrikaları kapatılınca savaştaki Ukrayna'dan şeker ithal edildi21 izlenme
MHP CHP'yi kopyaladı: Seçimden önce küçümseyip kent lokantasının önünü Murat Kurum afişleriyle örtmüşlerdi, şimdi kurdeleyle açıyorlar22 izlenme
AKP'li isim istifa etti, üyelik İYİ Parti'ye geçti, RTÜK Başkanı kara kara düşünüyor: Bildirim yazısını TBMM'ye göndermiyor!30 izlenme
AKP’Lİ BAŞKAN MAKAM ARACINA MASAJ KOLTUĞU İSTEDİ!104 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a jet yanıt41 izlenme
Atatürk, er Musa için savaşı bile göze aldı!94 izlenme
İktidar binalarla övünürken, hastane kuyruğu vatandaşları isyan ettirdi!
Dünya Sağlık Örgütü: Covid'in yeni varyantı JN.1, küresel çapta hızla yayılıyor
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan önemli uyarı: Sonbaharda vaka sayısı artacak
İlber Ortaylı'dan polemik çıkaracak sözler: "Şimdi ‘İslamiyet olmasa Türk olmaz’ çıktı. 15. asırda Doğu Karadeniz’de çok vardı Müslümanlık sanki"