Hemen hemen tüm yaş gruplarında görülebilen iştahsızlık, aç olmama durumu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle çocuklar ve bebeklerde sıklıkla görülür.
Yemek yeme davranışındaki bozukluğun nedeni, psikolojik veya fizyolojik olabilir. İştahsızlık, yemek yemekten tiksinme, kilo kaybı, vücut kitle indeksinde bozulması, halsizlik, yorgunluk, cilt kuruluğu ve adet görememe gibi belirtilerle beraber ilişkilidir.
İştahsızlık nedir?
İştahsızlık, yemek öğünlerinde besin alımının azalması olarak günümüzde bir çok çocuklarda görülebilir. Hemen hemen herkesin hayatının bir noktasında yaşadığı bu iştahsızlık problemi, çoğunlukla soğuk algınlığı, mide ve sindirim sorunları, bağırsak ve karaciğer hastalıkları gibi etkenlerden kaynaklanabilir.
Beslenme bozukluğu olan birisinin iştahsızlığı genellikle birçok hastalığın yanı sıra fizyolojik ya da psikolojik nedenleri de olabilmektedir. Kişinin günlük olarak öğünlerde tükettiği besinlerden daha az kalori tüketmesi, kişinin kendini daha yorgun hissetmesine, bitkin ve depresif bir karaktere neden olur. Günlük vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin beslenme yoluyla yetersiz alınması nedeniyle bağışıklık sisteminde zayıflık ve bir çok hastalığı da peşinden getirebilmektedir.
Çocuklarda İştahsızlık Neden Olur?
Çocukluk dönemlerinde başlayan iştah kaybı en sık idrar yolu enfeksiyonlarına, kulak, burun ve boğazdaki ağrılara kadar vücudu etkilemektedir. Rahatsızlık sonucunda yutma güçlüğüne neden olan bu tür hastalıklar, çocuğun öğün anında yemek yemeyi reddetmesine yol açar.
Genellikle çinko vitamininin eksikliğinin belirtilerinden biri olan iştahsızlık problemi, çocuklarda sık görülebilen bir durumdur. Çinko vitamini çocukların küçük yaştaki gelişiminde büyük öneme sahiptir. İştahsızlıkla ilgili eğer şikayetiniz varsa mutlaka bir doktora başvurarak serum çinko düzeyine baktırılması gerekmektedir.