Home
08 Mayıs 2019 ( 57 izlenme )
Reklamlar

İstanbul seçimi öncesi 10 kritik soru!


31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş, kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. Ancak bu listelerde hata nedeniyle kalan ölü ve kısıtlı seçmenler listeden çıkarılacak.



Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararının ardından İstanbul’daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandıkta 23 Haziran Pazar günü yeniden oy kullanacak.

ÜÇ PARTİ ÇEKİLDİ

YSK kararına tepki göstererek seçime katılmayacağını açıklayan üç parti oldu. Bunlar TKP, EHP ve TKH. Üç partinin oyu 14 bin 317 oldu.

Seçime katılacağını açıklayan VP ve ÇDP ise 17 bin 451 oy almıştı.

Fakat 31 Mart’ta CHP ve AKP’den sonra adayları en fazla oy alan partiler olan SP, DSP, BTP ve DP henüz bir karar açıklamadı. Bu partilerin kararları, seçimde kazananı belirleme potansiyeli taşıyor.

YENİDEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILACAK?

YSK, AKP’nin İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili itirazında kararını verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline karar verildi. Bu durumda, İstanbul’daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandıkta 23 Haziran Pazar günü yeniden oy verecek.

İşte 10 soruda yenilenecek İstanbul seçimleri:

1 – Seçmene kaç oy pusulası verilecek?

23 Haziran Pazar günü yapılacak seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019’da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

2 – Yeni seçimde hangi işlemler tekrar edilecek?

Yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

3 Hangi partiler seçime katılabilecek?

31 Mart 2019’da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

4 Siyasi partiler yeniden aday belirleyebilir mi?

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar, ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

5 Bağımsız adaylar bu seçime de katılabilecek mi?

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak seçime bağımsız aday olarak katılanlar bu seçime de katılabilecek. Yeniden bağımsız adaylık başvurusu kabul edilemeyecek.

6 Sandık kurulları yeniden oluşturulacak mı?

Seçim sandık kurullarının oluşumundaki usulsüzlükler nedeniyle iptal edildiği için sandık kurulları yeniden oluşturulacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri devlet memurları arasından seçilecek.

7 Seçmen listeleri güncellenecek mi?

31 Mart 2019’da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. Ancak bu listelerde hata nedeniyle kalan ölü ve kısıtlı seçmenler listeden çıkarılacak, 23 Haziran’da 18 yaşını dolduranlar listeye eklenecek.

8 Her sandıkta kaç seçmen oy kullanacak?

Yapılacak olan bu ara seçimlerde kullanılacak sandık seçmen listeleri, her bir sandık için 400 seçmeni kapsayacak şekilde düzenlenecek.

9 Seçim işleri nereden yürütülecek?

Bu seçimle ilgili seçim takvimi, YSK tarafından değil, seçimi yönetecek İstanbul İl Seçim kurulunca hazırlanarak uygulanacak.

10 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kim yürütecek?

Belediye Kanununa göre, büyükşehirlerde belediye başkanı mazbatası iptal olduğunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına İçişleri Bakanı tarafından görevlendirme yapılması gerekiyordu. İçişleri Bakanlığından, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği bildirildi.

KISITLI SEÇMEN NE DEMEK?

Kişiliğe bağlanan hukuki sonuçlar ile kişilerin hak ve fiil ehliyetlerini düzenleyen temel kanun olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, çeşitli maddelerinde “kısıtlı” olmaktan söz etmekte ve 404. ve devamındaki maddelerinde kısıtlılığı; “Vesayeti Gerektiren Haller” başlığı altında düzenliyor. Buna göre, reşit olmayan (18 yaşından küçük olan) şahısların velayet veya vesayet altında bulunma zorunlulukları bir tarafa bırakılırsa, Türk Medeni Kanunu açısından kısıtlılık, aşağıdaki 4 halde mümkündür:

1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK.m. 405),

2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK.m. 406),

3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu (TMK.m. 407),

4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi (TMK.m. 408).

Yukarıda sayılan bu dört durumdan bir veya birkaçının varlığı halinde, Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre ilgili şahsın belli işlemleri tek başına yapma yetkisi kısıtlanır ve kendisine, bu işlemleri onun yerine yapması için bir “vasi” veya “kayyım” atanır. Kaynak: Kısıtlı seçmen ne demektir? Kısıtlı seçmenler kimlerdir? AA

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/istanbulsecimioncesi10kritiksoru4723019/

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye'yi 'Allahu Ekber' diyerek soyuyorlar ! Örnek: Çiftlik Bank ! Kavga büyük! Ahmet Hakan, Nagehan Alçı'yı BankAsya üzerinden bombaladı! Yeni soygun kapısı 'bandrol' oldu! Meclisi basan AKP'li başkanın kardeşi çıktı