Home
03 Mayıs 2018 ( 96 izlenme )
Reklamlar

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre piyasalar düşüşte, sanayi ise dibe vurmakta!

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, Nisan ayında sanayide yeni siparişler ve istihdam oranları oldukça geriledi. Piyasalar ve sanayi hızlı bir düşüşe geçerken, liradan borsaya tüm piyasalar sarsıldı.

Ekonomide üst üste kötü veriler gelmesi, hükümetin ekonomideki bozulma nedeniyle erken seçim kararı aldığına dönük algıyı güçlendirdi. Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin kritik eşik olan 50 seviyesinin altına inmesi, sanayide endişenin büyüdüğünü ve çarkların durma noktasına geldiğini gösterdi. İstanbul'un nisan enflasyonunun yüzde 1,66'ya ulaşması, bugün açıklanacak olan Türkiye'nin nisan enflasyonunun da yüksek çıkacağı endişesini güçlendirdi.

Bunun yanında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu indirmesi de eklenince lirada erime hız kazandı. Dolar 4 lira 16 kuruşu geçerken, avro yine 5 liraya yükseldi. Borsada kayıplar yüzde 1'e dayandı.

Son 24 saat içinde piyasalarda şok dalgası yaşanmasına neden olan ekonomik gelişmeler şöyle sıralandı:

ENFLASYON ARTIŞI

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, İstanbul'da nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 1,66, toptan fiyatlar da yüzde 1,94 arttı. Nisan ayında giyim harcamaları kadın giyimi grubunda yer alan elbise, yüzde 32,98 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. İstanbul'un enflasyonunda yaşanan artış, bugün açıklanacak olan Türkiye'nin nisan ayı enflasyon verisinin yüksek geleceği beklentisini güçlendirdi.
 

SANAYİ BEKLENTİLERİ NEGATİFTE

İstanbul Sanayi Odası verileri, Türkiye'de sanayinin alarm seviyesine geldiğini gösterdi. İSO'nun açıkladığı Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) nisanda, mart ayındaki 51.8 düzeyinden 48.9 düzeyine geriledi ve sanayide beklentiler negatife düştü. Endeksteki düşüşte toplam yeni siparişler ve istihdamdaki gerileme etkili oldu. Anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan ekonomist Gabriella Dickens, "Türkiye İmalat PMI, nisan ayında sektörün daha zorlu koşullarda faaliyet gösterdiğine işaret etti. Bu durum toplam yeni sipariş hacmi ve istihdamdaki yavaşlamadan kaynaklandı" dedi.

EKONOMİK DENGESİZLİKLER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'BB'den 'BB'ye, yerli para cinsinden notunu 'BB+'dan 'BB'ye düşürdü. Not görünümü ise durağan olarak belirlendi. Kurdaki değer kaybının ve oynaklığın finansal istikrara yönelik bir risk olduğu belirtilerek, Türkiye'deki yüksek enflasyon ile birlikte kötüleşen cari ve mali açık gibi "makro ekonomik dengesizliklere" işaret edildi. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin mali pozisyonunun zayıfladığına da dikkat çekilerek, ekonominin aşırı ısındığı vurgulandı. S&P Kıdemli Direktörü Frank Gill, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, not indirimi kararının seçimle ilgisi olmadığını söyledi.

LİRA DİBE VURDU

Hükümetin erken seçim kararı almasının ardından piyasalarda oluşan geçici iyimserlik de, ekonomideki bozulmanın şiddetlendiğini gösteren verilerle birlikte yerini panik ortamına bıraktı. Yılın başında 120 bin seviyelerine kadar yükselen Borsa İstanbul dün itibariyle 104 binin de altına geriledi. Dolar 4,16 TL'ye çıkarak yeniden rekoruna yaklaştı. Piyasa faizleri de sert yükseldi. Yaşanan şok karşısında hükümet kanadı ise kamuoyuna ekonominin sağlam olduğunu söylemekle yetindi.

http://www.abcgazetesi.com/piyasalardusustesanayiisedibevurmakta85731h.htm

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Valilik İBB’ye Taksim’i yasakladı! Şehir magandaları çocuk parkını yaktı! Esnafla resmen dalga geçtiler! MHP Kocasinan Teşkilatı esnafa 50 kuruş siftah parası dağıttı! Bakan Işıkhan, Ocak ayında tüm memur kadrolarına yüzde 40-45 oranında zam yapılacağını açıkladı.