DİYANET İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Türkiye’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan alerjisine 7 yılda çare bulunamadı. Ali Erbaş son olarak Atatürk’ün önderliğinde kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile kazanılan büyük zaferin yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yer aldığı Anıtkabir’deki törenine katılmadı, Cuma hutbesinde Ulu Önder’e yine yer vermeyen Erbaş, göreve geldiğinden bu yana 7 yıldır, makamının olduğu Dumlupınar Bulvarına 7.2 kilometre uzaklıktaki Anıtkabir’e hiç gitmedi. Ancak 507 bin 600 kilometre kat edip dünyanın çevresini 13 kez dolaştı. Ay’a gidip gelecek biçimde 42 ülkeyi gezerek, Evliya Çelebi’yi bile geçti.
DİYANET’İ ATATÜRK KURDU
Atatürk tarafından hilafetin kaldırıldığı 3 Mart 1924 tarihinde kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı koltuğunda oturan Erbaş, 18 Eylül 2017’de göreve gelince de diğer üst düzey bürokrat ve bakanların aksine Anıtkabir’e gitmedi. Bu süreçte 7 yılda 15 kez Suudi Arabistan’a gitti. Cibuti’den Japonya’ya, Rusya’dan Gana’ya kadar dolaşmadığı ülke kalmadı. Toplamda 42 farklı ülkeye giden Ali Erbaş bu ziyaretlerini tek başına da yapmadı.. 100’e yakın yurtdışı seyahati gerçekleştiren Erbaş’ın gezilerine özel fotoğrafçısı ve korumaları da yer aldı. Birçok ziyareti kalabalık heyetlerle gerçekleştirdi. Bazı gezilerinde eşi Seher Erbaş da katıldı. Erbaş, lüks makam araçları, 5 yıldızlı otellerde düzenlenen toplantı ve konaklamalar ile de tartışma konusu oldu.
Diyanet İşyeri Başkanı Ali Erbaş’ın görevi süresi boyunca yurt dışı gezilerini en çok de Suudi Arabistan’a yaptı. 15 kez bu ülkeye giden Erbaş’ın seyat ettiği diğer ülkeler şöyle: Almanya, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Belarus, BAE, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cibuti, Danimarka, Fransa, Gana, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kıbrıs, Makedonya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Ürdün, Vatikan, Yeni Zelanda, Yunanistan.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 29 Ağustos’ta cami temel atma töreni için Tunceli’ye gitti. İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen cami temel atma töreninde “Sadece ibadet ve eğitim için değil her zaman vatanımızın zorda kaldığı durumlarda camilerimiz bizim hep sığınağımız olmuş” dedi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Kenan Peker, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal ve Emniyet Müdürü Hakan Duman’ın da katıldığı törenin ardından Erbaş kentten ayrılmak için Pertek ilçesindeki feribotu kullandı. AKP’li Pertek Belediyesi feribotu Ali Erbaş için tahsis edince Elazığ’a geçmek için tek ulaşım yolu olan feribot önünde kuyruk oluştu. Elazığ yönünden gelip Tunceli merkez yönüne gitmek isteyen araçlar da feribottan indirilmedi. Ali Erbaş’ı bekleyen vatandaşlar yaşananlara tepki gösterdi. Vatandaşlar “Araçlar bekletildi. Bizim hastamız, işimiz var ama bunların keyfini bekledik. Erbaş kendini din adamı görüyor ancak bu yaşananlar kendisini halkın üstünde gördüğünü gösteriyor. Halkın arasına karışmaktan çekiniyor” dedi.
Erbaş Anıtkabir’in yanından bile geçmezken 2014 ve 2022’de Türkiye’ye gelen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’un ilk durağı Anıtkabir olmuştu. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Saygı duruşunun ardından Misakı Milli Kulesi’ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı. Papa Franciscus, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazmıştı: “Dileğim odur ki iki kıta arasındaki doğal bir köprü olan Türkiye, sadece yolların kesişme noktası değil aynı zamanda tüm kültür, etnisite ve dinlere mensup kadın ve erkekler için diyalog ve birlikte yaşadıkları bir nokta olur.” Daha sonra Atatürk’ün eşyalarının ve silahlarının bulunduğu müze bölümüne giden Papa Franciscus, gezdiği müzede yetkililerden de bilgi aldı.
Sözcü