Döviz kuru farkından dolayı Edirne’ye alışveriş yapmak için gelen yabancı turistlerin sayısında artış yaşanıyor. Edirne’nin tanınmış helvacı esnaflarından Haluk Buyörük, döviz kuru farkı nedeniyle yabancı turistlerin helva alışverişini kiloyla yaparken, yerli müşterilerin daha küçük miktarlarda alım yaptığını belirtti. Buyörük, "Yerli vatandaş 250 gram veya yarım kilo alırken, yabancı turistler 1-2 kilo çeşitli helvalardan sipariş ederek daha fazla alıyor. Alım güçleri oldukça yüksek," dedi.
Edirne’de tahin ve cevizli yaz helvasının kilogramı ortalama 300 liradan satılıyor. Buyörük, geçen yıla kıyasla helva fiyatlarının fazla artmadığını ve fiyatlarda artışa gitmekten kaçındıklarını dile getirdi. Buyörük, "Geçen yıl 240 liraydı, bu sene ise 300 lira. Talep az olduğu için zam yapmaktan imtina ediyoruz. Yerli müşteriler genellikle daha az miktarda alırken, yabancı turistler döviz avantajını kullanarak daha büyük alımlar yapıyor," diye konuştu.
Helva esnafı Haluk Buyörük, yabancı turistlerin alım gücünün yüksek olmasının işlerine olumlu yansıdığını belirterek, "Yabancılar biraz daha fazla alıyorlar. Yerli müşteriler 250 gram veya yarım kilo helva alırken, yabancılar 1-2 kilo kadar sipariş verip yanlarında götürüyorlar. Döviz farkı nedeniyle daha fazla alım yapabiliyorlar ve alım güçleri çok yüksek," ifadelerini kullandı.
Sözcü