“Anlaşmalı paylaşım” denilen düzenlemeye göre, daha önce yasal olarak zorunlu olan ‘eşit miras paylaşımı’ ilkesi artık uygulanmayabilecek.

Yeni sistemde mirasçılar, aralarında yazılı bir anlaşma yaparak payları kendi aralarında belirleyebilecek. Resmi kurumlar bu paylaşımın içeriğine müdahale etmeyecek. Bu durumun kadınlar için dezavantaj olacağını kaydeden kadın hakları savunucuları, karara tepki göstererek toplumsal adaletsizliğin artacağını kaydettiler.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Anlaşmalı paylaşım adı altında yürütülen bu uygulama, kadınların ekonomik ve sosyal olarak baskı altında olduğu koşullarda eşit müzakere şansı tanımıyor." dedi.
Güllü şu ifadeleri kullandı:
Noter yerine doğrudan tapuda yapılan işlemlerde, rızanın gerçek olup olmadığını tespit edecek bir denetim mekanizması yok. Bu durum, özellikle şiddet görmüş ya da tehdit altındaki kadınlar için büyük bir güvenlik açığı doğurur. Bu durum mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelir” dedi.

Birçok hukukçu ve kadın örgütleri temsilcileri de korunmasız kadınların miras paylaşımında uğrayacağı şiddet olaylarının artacağını kaydetti.
Sözcü
Maden faciası bölgesinden sıcak görüntüler: Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor69 izlenme
Cumhur İttifakı'nda çatlak yaratan anket!92 izlenme
Erdoğan'ın masasındaki İstanbul anketi208 izlenme
Diyanet başkanı suspus ‘fesli’den açıklama üzerine açıklama!230 izlenme
Reyhanlı'da yaşayan bir vatandaş 'Afrin'den geldi denilen roketler karşı köyden atıldı !'16058 izlenme
Eti Maden'in yıllık cirosu 572 milyon dolar olan şirketleri denetlenmiyor: Yurtdışı saltanatı!79 izlenme
Göz yaşartan Cumhuriyet kutlaması: Tokat'ın Çiftlik köyünde Cumhuriyet'in 100. yılı köylülerin şiir ve gösterileri ile kutlandı36 izlenme
Ayasofya'nın gişe gelirinin 7 yıl daha İsviçreli şirkette olduğu ortaya çıktı!108 izlenme