Kahvaltıda domates yiyorsanız, bunlara dikkat etmelisiniz.!
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden birisi olan domates, içerdiği vitaminler nedeniyle sağlıklı kabul edilse de yanlış tüketilirse yarardan çok zararı vardır. Domates, özellikle çiğ yenildiğinde böbrek fonksiyonundan bağırsaklara kadar pek çok organ için tehdit oluşturuyor.
Her gıdada olduğu gibi, bilmeden domates yemek de çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar domatesin özellikle aç karnına ve çiğ olarak yenirse insan sağlığı için çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine sıklıkla dikkat çekiyor.
Reflüye neden oluyor
Domateste bulunan doğal şekerlerin şeker hastalarının kan şekerini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Canan Karatay, domatesin aşırı tüketiminin sindirim sorunlarına da yol açabileceğini söyledi. Asitli bir besin olan domates fazla tüketildiğinde mide asit dengesini bozar. Domates yedikten sonra midenizde yanma hissi yaşıyorsanız domatesle aranıza mesafe koymanızda fayda var.
Aşırı domates tüketimi, eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin adı verilen bir alkaloitin birikmesine yol açar. Bu da eklemlerde ağrıya neden olur ve hatta eklemlerin yapısı bile değişebilir.
Böbrekleri olumsuz etkiliyor
Kahvaltıda domates yerseniz eğer böbrekleriniz olumsuz etkilediğini bilmeniz gerekiyor. Böbrek taşlarına neden olan oksalat minerali domateste bol miktarda bulunur. Bu da aşırı domates tüketiminin böbrek taşı oluşumuna yol açtığını araştırmalar gösteriyor. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanına göre, ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişiler potasyum alımını sınırlamalıdır ve domatesler potasyum açısından yüksektir.