Kazdağları’ndan sonra bir başka Kanadalı şirket de Zonguldak’ta proje tanıtım dosyasında yer alan bölgenin dışına taşarak ve binlerce ağacı yok ederek altın arama çalışmalarını sürdürüyor.
Kayseri’nin Develi ilçesinde Öksüt Madencilik aracılığıyla altın madeni projesine devam eden Kanada merkezli Centerra Gold şirketi Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde de taşeron firmalarla altın arıyor.
“Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu” üyeleri çevreye verilen zararı gözlemleyerek raporlaştırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017’de “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği proje çerçevesinde Aşağıdağ Köyü Çanakçı Dere mevkiinde arama yapılacağı söylenmesine rağmen sondaj, köyün dışında ve Orman İşletmesi sınırlarındaki ormanlarda yapılıyor. Anıt ağaçlara çok yakın bir avlakta çalışıldığını gözlemleyen üyeler, sondaj alanlarına ulaşmak için ağaçlar kesilerek yeni yollar açıldığını anlattı. Şu ana kadar kesilen ağaç sayısının 10 bin dolayında olduğu bildirildi.
KÖY HALKININ BÜTÇELERİNE ‘BAĞIŞ’
Sondaj faaliyetlerinin dört ayrı yerde beş makineyle devam ettiğini tespit eden üyeler çalışmaların proje tanıtım dosyasında yazılanlardan daha geniş olduğunu gözlemledi. Platform üyeleri, şirketin tepkileri önlemek için civar köylerin bütçelerine yüksek miktarda bağış yaptığını da iddia etti.
YABAN HAYATI TEHLİKEDE
Sondaj bölgesinin barındırdığı ağaçlar ve yaban hayvanlarıyla biyoçeşitlilik açısından Karadeniz’in en zengin bölgelerinden biri olduğunu söyleyen üyeler, alanda bir o kadar da bilinmeyen canlı türü bulunduğunu ve şirketin alandaki yaban hayatını korumakla ilgili hiçbir çalışma yapmadığını ifade etti.
Bölgede Alaplı’nın su ihtiyacını karşılayan kaynakların da bulunması nedeniyle yöre halkı bu kaynaklara altın çıkarma döneminde siyanür sızmasından endişe ediyor.
RAPOR DÜZMECE
Platform adına konuşan Çetin Yılmaz, arama çalışmalarının tanıtım dosyasında gösterilen harita dışında ve orman alanlarında yapıldığını, 570 bin TL bütçeyle en az 40 çalışanla şirket giderlerinin ve Orman İşletmesi’ne ödenen ağaç kesme bedelinin karşılanamayacağını söyleyerek şirket raporunun kağıt üzerinde bir düzmeceden ibaret olduğunu belirtti.
Centerra Gold’un köylüleri susturmak için köy bütçelerine yüklü miktarda para aktarmasını şüpheli bulan Yılmaz, Orman İşletmesi’nin ÇED raporu olmadan ağaç kesme izni verdiğini de belirtti. Sondaj döneminde zarar gören ormanların altın çıkarma aşamasında yok edileceğinden endişe duyduğunu ifade eden Yılmaz, Alaplı, Gümeli, Devrek, Ereğli ve Yedigöller bölgesini ciddi tehlikelerin beklediğini söyledi.
Altın çıkarma aşamasına gelindiğinde bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılayan göletlere siyanür sızması ihtimalini de dile getiren Platform üyeleri “Alaplı ormanları ve canlıları yerin altındaki altından değerlidir” diyerek herkesi bölgeye sahip çıkmaya davet etti.
https://www.birgun.net/haber/kanadalisirkettalanisimdidezonguldakta265465