İşçiler ayrıca elektriklerinin kesildiğini ve klimalarının çalışmadığını, sıcaktan dolayı odalarında durmakta zorlandıklarını anlattı. Ayrı ayrı zamanlarda 34 kere yemeklerinin kesildiğini de belirten işçiler, en son bir hafta önce 4 gün üst üste yemek gelmediğini ve aç kaldıklarını dile getirdi.
Yaşadıklarını sorunları Türkiye Büyükelçiliği'ne anlattıklarını ve ‘Süreci takip ediyoruz, Çalışma Bakanlığı ile görüşmedeyiz, başka bir şey yapamıyoruz' şeklinde yanıt verildiğini aktardı.
Seslerinin duyulmasını ve Türkiye’ye dönmeyi isteyen 22 kişilik Türk işçi ekibi, barındıklarını kamplarda alkışlarla ve ıslıklarla eylem başlattılar.
“6.5 AYDIR BURADAYIZ”
Yaşadıkları sorunları ve taleplerini anlatan Türk işçilerin ustabaşısı Abdullah Sağlam, şöyle konuştu:
*Burada daha kalabalıktık, giden arkadaşlarımız oldu. Şu an iki grup kaldık. Kimimiz 5 Nisan'da geldik, kimimiz 29 Nisan'da buraya geldik. İki arkadaşımız da 3 Aralık 2020'de geldi. Geldiğimiz günden beri iki bayram geçti, bize ödeme yapmadıkları için iki bayramda da evimize para gönderemedik.
*Yaklaşık 6.5 aydır buradayız. Biz geldiğimizde bayrama 15 gün vardı, Türkiye'de konuşmamız; bayram için evlerimize en azından 500'er dolar yatıracaklardı. Bunu yatırmadılar. Buraya geldiğimizde bize buradaki ihtiyaçlarımız için bir miktar para ödenecekti, onlar da verilmedi.
“6.5 AYDA TOPLAM 1.5 MAAŞ ALDIK”
*İşçilerin kaldığı kamplar var burada, bu kamplar o kadar kötü ki… Böceklerle, farelerle burada yaşam mücadelesi veriyoruz. Yaklaşık 2.5 – 3 ay çalıştıktan sonra buranın para birimiyle bize 2 bin riyal verildi. Peşinden 2 bin riyal daha verildi.
*Ondan sonra da 14 Ağustos'ta 6 bin riyal aldık. Aldığımız tüm para da bu zaten. 10 bin riyal aldık ama bazı arkadaşlarımız en son ödenen 6 bin riyal'i de almadı. Normal standartlarda (alacakları maaş olarak) gelen arkadaşlar bu 6.5 ayda yapılan üç ödemenin sonunda toplamda ortalama 1.5 maaş almış oldu.
*Bazıları bir maaş bile almadı. 4 bin riyal alan arkadaşlar bile var, bu bir maaşa bile tekabül etmiyor. Bir maaş ortalama 6 bin 500 riyal civarında.
“ŞANTİYEDE SU İHTİYACIMIZ KARŞILANMADI”
*Türkiye'de ailelerimiz, çoluğumuz çocuğumuz ayrı sıkıntı yaşıyor, biz burada ayrı bir sıkıntı yaşıyoruz. O sıcak aylarda işlere başladık, şantiyede su ihtiyaçlarımız giderilmedi.
*Türkiye'den kendi cebimizde harçlıkla gelmiştik, onun tamamını su alabilmek için harcadık. Yemeklerimiz de çok kötü.
*Paralarımızı alamamaya başlayınca işe çıkmadık, grev yaptık. Şirket bizi tabiri caizse Katar'a getirip bıraktı, hiçbir şeyimizle ilgilenmediler. Hasta olduk, hastaneye götürmediler.
*Hasta olan arkadaşlarımız 400 – 500 Riyal tutan masraflarını, bu da ortalama bin 100 – bin 200 gibi bir miktar yapıyor, kendi ceplerinden ödediler. Arkadaşımızın ablası vefat etti 3 ay önce, onun cenazesine göndermediler. ‘Gidergelirsen 13 bin riyal, yani 2 maaşın gider' dediler.
“ELEKTRİĞİMİZİ, YEMEĞİMİZİ KESTİLER”
*3.5 – 4 aya yakındır cebimizde 1 kuruş para yok. Bizi burada yıldırmak için bu sıcaklarda elektriğimizi kestiler, klimalarımız çalışmadı. Bizi buradan atmak için zorlamıyorlar ama yıldırmaya çalışıyorlar.
*Ayrı ayrı zamanlarda 34 kere yemeklerimizi kestiler. En son bir hafta önce yemeğimizi kesitler, 4 gün üst üste yemek gelmedi. Aç kaldık. İmkanı olan arkadaşlar yumurta, domatesle menemen yaptı.
“YARDIM ELİ UZATACAK BİRİLERİNİ ARIYORUZ”
*Biz konsolosluğa gittik, Dışişleri Bakanlığı'na, CİMER'E başvurularımızı yaptık. Konsolosluk, ‘Biz süreci takip ediyoruz, Çalışma Bakanlığı ile görüşmedeyiz, başka bir şey yapamıyoruz' dediler. Bize yardım eli uzatacak birilerini arıyoruz.
BÜYÜKELÇİLİKTEN AÇIKLAMA
Katar’da çalıştıkları şirket tarafından ücretleri ödenmeyerek mağdur edilen 22 işçi hakkında Doha Büyükelçiliği’nden yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada Katar’da BCIC firmasında çalışan 61 işçi ile aynı firmanın başka projesinde çalışan 83 işçinin mağduriyetlerinin giderildiği belirtilerek farklı tarihlerde Türkiye’ye gönderildiği açıklandı.
“22 İŞÇİMİZİN HAKLARI İÇİN GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR”
22 Türk işçisi için girişimlerin sürdüğü belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Ailevi sebeplerden dolayı çeklerinin tevdi edilmesinden önce ülkemize dönmüş bulunan 22 işçimizin haklarını almak amacıyla Katar Çalışma Bakanlığı nezdinde girişimler devam etmektedir.
“KATAR ÇALIŞMA BAKANLIĞI 22 İŞÇİNİN ÜCRET ÖDEMESİNE YANAŞMIYOR”
*Şirketin diğer iki projesinde çalışan toplam 33 işçimizin sorunlarının çözümünü teminen Büyükelçiliğimiz ile Katar Çalışma Bakanlığı arasındaki görüşmeler de devam etmektedir. Katar Çalışma Bakanlığı söz konusu işçilerimizden 22’sinin ücret ödemesinin gerçekleştirilmesine bu kez yanaşmamaktadır.
*Zira işçilerimizin sözleşmesindeki ücretlerinin 1800 Katar Riyali üzerinden yapılmış olmasına karşın kendilerine 1800 ABD doları olarak verileceğinin taahhüt edildiğini iddia etmeleri sebebiyle (1 ABD Doları =3.64 Katar Riyalidir), Katar Çalışma Bakanlığı sorunun hukuki yollarla çözülmesinden yana görüş bildirmiştir.
İŞÇİLERLE, KATAR ÇALIŞMA BAKANLIĞI 14 KASIM’DA GÖRÜŞECEK
*Mahkeme sürecinin uzayabilmesi ihtimaline karşın, taraflar arazı uzlaşmayı sağlamak amacıyla, Büyükelçiliğimizin ısrarlı girişimleri sonucu mevcut piyasa rayicinde bir ücret üzerinde anlaşma yapılması amacıyla Katar Çalışma Bakanlığı ile işçilerin Büyükelçiliğimizin refakatinde 14 Kasım Pazar günü bir araya gelinmesi konusunda mutabık kalınmıştır.
*İşçilerimizin üç öğün iaşelerinin bir hafta süreyle bizzat Büyükelçiliğimizin girişimleriyle karşılanması, daha sonra ise Katar Çalışma Bakanlığı tarafından karşılanmaları mümkün kılınmıştır. Keza Büyükelçilimizin girişimi ve Katar Çalışma Bakanlığının kararıyla işçiler kendilerin ilgili şirket tarafından tahsis edilen konutlarda kalmaya devam etmektedir.”