Anasayfa1
28 Ağustos 2024 ( 5 izlenme )
Reklamlar

Kayıp vergi rekortmenleri!


2023 yılı gelir vergisi rekortmenleri açıklandı. Ancak rekortmenlerinin büyük bir kısmı bu yıl da isimlerini gizlemeyi tercih etti. Zenginler son yıllarda büyük oranda gelir vergilerine ilişkin bilgileri paylaşmayı tercih etmiyor. Peki neden?


2023 yılında Türkiye'nin en çok gelir vergisi ödeyen vatandaşları ve kurumları açıklandı. Ancak açıklanan listede isimlerini gizleyenlerin sayısı bu yıl da dikkat çekti.

Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 yılında en çok gelir vergisi ödeyen vatandaşları ve kurumları açıkladı. Buna göre 2023'te 205,5 milyar TL gelir vergisi, 833,2 milyar TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2023'te gelir vergisi rekortmeni 1,95 milyar TL'lik tahakkuk ile Selçuk Bayraktar oldu. İkinci sırada 1,68 milyar TL'lik tahakkuk ile Haluk Bayraktar, üçüncü sırada 480 milyon TL'lik tahakkuk ile Rahmi Koç yer aldı.

KAYIP REKORTMENLER

100 kişilik gelir vergisi rekortmenleri listesinde yalnızca 27 kişi ismini açıkladı. Listede yer alan 73 kişi ise ismini ve ödediği vergi miktarını gizledi. İlk 14'te yer alan vergi rekortmenlerinden 9'u isminin açıklamasını istemezken yalnızca 5 isim paylaşıldı.

Rekor kurumlar vergisi ödeyen 34 şirket de aynı şekilde listede görünmemeyi tercih etti.

AKP döneminde gelir vergisi rekortmeni olup ismini açıklamak istemeyen kişi sayısı yıldan yıla büyük artış gösterdi. Günümüze gelindiğinde ise listede yer alan az sayıda mükellef isimlerinin açıklanmasına müsaade eder hale geldi. 

Örneğin 2002 yılında toplam 21 kişi ismini gizlemişti. Geçtiğimiz yıllarda bu sayı giderek arttı. 2013 yılında bu sayı 32 kişiye çıkmıştı. 2015' gelindiğinde ise listede yer alanların çoğu ismini açıklamayı tercih etmedi. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında da vergi şampiyonu olan kişi veya kişiler ismi açıklamaktan imtina etti.

Son 3 yıla ilişkin tablolar incelendiğinde rekortmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin ismini açıklamadığı görüldü. 2020'de 69 kişi ismini açıklamayı tercih etmedi. 2021'de 73 kişi ismini açıklamazken 2022'de bu rakam 76'ya kadar çıktı.

BİLGİLERİ NEDEN PAYLAŞMIYORLAR?

Peki Türkiye'nin vergi rekortmenleri neden isimlerini açıklamıyor? Konu ile ilgili bilgi veren Vergi Uzmanı ve SÖZCÜ yazarı Nedim Türkmen, matrahlara bakıldığında ortada övünülecek bir tablo olmadığını söyledi ve isimlerini açıklamayan rekortmenlerin sebeplerini şöyle sıraladı:

"Şirketler Maliye'nin dikkatini çekip incelemeye takılmak istemiyor. Ticari rekabette öne çıkmamak, mafyanın dikkatini çekmemeye çalışmak, borç isteme taleplerinin önüne geçmek de önemli nedenler. Ayrıca bilgileri gizleyerek şirket çalışanlarının yüksek maaş taleplerinin de önüne geçmiş oluyorlar."

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Faruk Koca'nın tehdit videosu ortaya çıktı! Ne yapacağını açık açık anlatmış Vatandaş Erdoğan'ın yatırımına isyan etti: "Ben de zannediyorum ki ülkeye bir fabrika açtı. F tipi cezaevi açmış. Ben suçlu değilim ki kardeşim” AKP'li vekil, İmam kardeşini danışman yaptı lojman kavgası çıktı! CHP heyeti köy enstitüsüne yine alınmadı!