İçişleri Bakanlığı kararıyla 22 Kasım’da DEM Partili Tunceli Belediyesi ve CHP’li Ovacık Belediyesine kayyum atanmıştı. Belediyelere kayyum atanması kararının ardından kent genelinde yapılan protestolara katılan üniversitesi öğrencisi Ahmet Yıldız, polisler tarafından gözaltına alındı. Bir gün gözaltında kalan Yıldız, örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla çıkarıldığı mahkemede tutuksuz yargılanmasına karar verilerek serbest bırakıldı. Yıldız, serbest bırakılmasından bir gün sonra öğrenci yurdundan atıldı.
Yaşadığı olayı SÖZCÜ'ye anlatan üniversite öğrencisi Ahmet Yıldız, “17 Aralık tarihinde yurda yapılan baskınla gözaltına alındım. Gözaltına alınma sebebim halkın iradesine ket vurmak için kayyum atamasına karşın anayasal haklarımı kullanarak protesto amaçlı eyleme katılmamdır. Saat 08.00’da güvenlik ile uyandırılarak ‘aşağıya memurlar çağırıyor’ denilerek çağrıldım. Polis ekiplerinin yanında yurt müdürü “karakoldan çıkınca yanıma uğra” dedi. Bunun üzerine karakola gittiğim zaman benimle beraber başka kişilerinde alındığını gördüm bana “görüşmecin var” denilerek aşağı çağrıldım. Bunun üstüne “avukat mı” diye sorduğum zaman “evet” denildi. Aşağıya avukatlarla görüşme alanına indiğim zaman polisler ‘biz zaten senin ne olduğunu biliyoruz’ gibi tehditvari söylemlerde bulunarak ‘kimse sana içerde sahip çıkmaz yüzde 90 ceza alırsın” gibi söylemlerle yıldırmaya çalışıp dosyalarda oynama yaparak cezasız kurtulabileceğimi söylediler.
Bununla beraber ‘öğrenci adamsın ille lazım olur zaten yurtta kalıyorsun’ gibi söylemler devam edilerek ajanlık teklifinde bulunup hiç olmazsa politik meselelere ve anayasal hakkım olan hakkımı arama veya basın açıklaması ve eylemlere katılmamam karşılığında maddi manevi yardımcı olacaklarını söylediler. Bunu kesinlikle reddettiğim zaman geri nezarethaneye götürüldüm. Ajanlık teklifini kabul etmediğim için örgüt tavrı takınıyor denilip 1 Mayıs görüntülerimde eklenerek karakolda örgüt propagandasından da ayrı bir dosya daha açıldı. Aynı gün iki ayrı dosyadan iki ayrı mahkemeye çıktım. Örgüt propagandası dosyasından çıkarıldığım mahkemede serbest kalırken, kayyum protestolarından iki haftada bir adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanma kararı aldım” diye konuştu.
Mahkeme sonrasında kayyum protestolarına katıldığı için yurttan ilk uzaklaştırma sonrasında ise ilişkisinin kesildiğini belirten Yıldız, “Olayın ertesi günü yurt müdürü beni arayarak acil odasına çağırdığı zaman merkezde olduğumu söyledim ve yurdu döndüğümde sabah baş başa konuşacağımızı söyledi. Ertesi günü saat 09.00’da telefon etmeleri üstüne uyanıp aşağı indim ve öğrenciler arasında dayanışma grubu kurduğum için eylem hazırlama suçundan yurttan bir ay uzaklaştırma kararı aldım. Savunma metninin fotokopisini alamayacağımı sadece ibraz kağıdını alabileceğimi söylediler. Bazı mercilerle yaptığım görüşme sonrası bu kararın yurt müdürlüğü tarafından değil emniyet tarafından verildiğini öğrendim. Benimle beraber kayyum protestosuna katılan başka öğrenci arkadaşlarımın da başka gerekçelerle uzaklaştırıldığını veya atıldığını öğrendim. Bunun üstüne avukata ve baroya başvurmak ile beraber açlık grevi ve oturma eylemine başladım şuan 5’inci günüm. Dün yurt görevlileri tekrar beni aradı. Bu kez yurtta dahi olmamama rağmen uzaklaştırma kararım yurttan çıkarma kararına dönüşmüş bununla ilgili savunma yaptım. Kalacak yer problemim olmasına rağmen bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Hukuksuzluğu, keyfi uygulamaları ve yasalar çiğnenerek, makamlar kullanılarak şehir eşkiyalığı yapılmasını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sözcü