Home
20 Ocak 2023 ( 10 izlenme )
Reklamlar

Kiraya yüzde 600 zam isyanı: Mahkemeler doldu taştı


Kiralara yapılan fahiş fiyat artışını kabul etmeyen kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar büyüyor. Hükümetin kira zamlarını yüzde 25'e sabitlemesi sorunu çözmedi. 5 senedir aynı evde kiracı olanların durumu belirsizliğini koruyor. Ev sahipleri kiralara güncelleme isterken kiracılar yüzde 25 genelgesini gündeme getiriyor. Ev sahiplerinin istediği zam oranları ise dudak uçuklatıyor. Anlaşmazlıklar da mahkemelere taşınıyor. Şu an mahkemelerde yüz binlerce dosya birikmiş durumda. Avukat Şükran Eroğlu, kiracıların yaşadığı belirsizliğin hukuki boyutunu KRT'ye değerlendirdi.


Konut kiralarına fahiş zamlar yapılması sonucu beli bükülen kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar katlanarak büyüyor. Çok sayıda ev sahibi ve kiracı anlaşamama sonucu mahkeme yoluna gittiği için mahkemelerde oluşan kuyrukların ardı arkası kesilmiyor.

Şişli’de yaşayan bir kiracı beş yıllık sözleşmesi dolmasına az bir süre kala yüzde 600 oranında yapılmak istenen zammı kabul etmediği için evinden çıkartılmak istendi. Bu ay için 2.400 TL kira bedeli alan ev sahibi, bir sonraki ay için kirayı 15.000 TL’ye çıkarmak istedi. Kiracının sözleşmesi dolmadan evi boşaltması için ihtarname gönderildi. 

Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile yüzde 25 ile sınırlanan kira artış oranının ise gerçekten uygulanıp uygulanmadığı ve beş yıllık kiracıları kapsayıp kapsamadığı henüz belli değil. Çünkü mahkemeler yığılma nedeniyle yaklaşık bir bir buçuk yıl sonrasına duruşma günü verebiliyor.

"İSTEDİĞİM KİRAYI VERMEDİ DİYE BİR TAHLİYE SEBEBİ YOK"

Kiracıların yaşadığı mağduriyete ve belirsizliğe ilişkin KRT'ye konuşan Avukat Şükran Eroğlu, "Beş yıl dolmadan herhangi bir ihtarname gönderilemez. Böyle durumlarla karşı karşıya kalan kiracıların kendi düzeyinde olan kira kontratlarını örnek göstermek için toplayıp mahkemeye sunması gerek. Mahkeme kiracının ve ev sahibinin durumuna bakıyor. Fakat kiracıyı evden tahliye edemez çünkü bunun için kirayı ödememesi, gerçekten ihtiyacı olması, sözleşmeye uyulmaması gibi sebepler gerekiyor. İstediğim kirayı vermedi diye bir tahliye sebebi yok, mahkemeye başvurup kira tespiti davası açılması gerekiyor. Ancak dava şu an açılsa bile en yakın sene sonuna gün verilecek." değerlendirmesinde bulundu.

"HERKES İÇİN UYGULANMASI GEREKİYOR"

Kendi ev sahibinin de tahliye davası açtığını ifade eden Av. Eroğlu, şöyle devam etti: "Hükümet zam oranı için yüzde 25 dedi ama mahkemeler genelde yüzde 25 vermiyorlar. Bir yıl sonraya duruşma günü verdikleri için henüz yüzde 25 diye çıkmış bir mahkeme kararı yok. Şu an davalar hala görülüyor. Çok uzun bir zaman sonraya mahkeme günü verildiği için net olarak yüzde 25 uyguluyorlar diyemiyoruz. Mahkemeler genelde ÜFE oranına göre karar veriyorlar ama şu an yüzde 25'i uygulayıp uygulamayacaklarını bilmiyoruz. Fakat uygulanacaksa herkes için uygulanması gerekir." 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tencere tavalı protestolardan sonra site aidatlarına yapılan fahiş zamları mercek altına almak için adım atmıştı. Bakanlık bu kapsamda site aidatlarını takip için özel bir birim kurulduğunu kamuoyuna duyurmuştu.

Mağdur olan yüzbinlerce kiracı da Bakanlık'tan seslerini duymalarını bu konu için de gerekenin yapılmasını bekliyor. 

KRT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Marmara Üniversitesi'nden Erdoğan'ın diplomasına ilişkin yeni açıklama 12 yaşındaki erkek çocuğa tarikatçıların yurdunda defalarca tecavüz! Kandilli'deki mezarlıklar da Araplara satılmış! Boğaz manzaralı kısmı Araplar almış Türkiye hızla izole oluyor!