Home
16 Temmuz 2021 ( 23 izlenme )
Reklamlar

Kıskanılan Türkiye bu mu? Nüfusun tam 3'te 1'i...


Türkiye Bankalar Birliği 'nin (TTB) verilerine göre, Türkiye nüfusunun 3'te 1'inin bankalara borcu var. Yeni bir destek bekleyen borçlular Cumhurbaşkanlığı'nın destek yerine Finansal Yeniden Yapılandırma kararıyla bir kez daha hüsrana uğradı.

Türkiye'de nüfusun çoğunluğunun asgari ücretle geçinme mücadelesi vermesi vatandaşları banka kredilerine yöneltirken korona virüs salgını sürecinde desteklerin yetersiz olması insanları bankalardan kredi almaya ve borçlanmaya mecbur bıraktı.

İşten çıkarma yasağına rağmen çoğu iş yeri kod 29’u kullanarak haksız işten çıkarmalara devam etti. Kısa çalışma ödeneği 31 Mart 2021’de bitmesiyle vatandaş iyice dara düştü.

Şirketler ve diğer borçlular destek beklerken hükümet borç yapılandırma süresini uzattı. İki yıl önce bankalara kredi borcu bulunan şirketler için başlatılan ‘Finansal yeniden yapılandırma’ uygulaması haziranda uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı Kararı ile bu uygulamanın süresi 2 yıl daha uzadı. Uzatma kararıyla bankalarla şirketler ve diğer borçluların kredi borçları için 19 Temmuz 2023’e kadar finansal yeniden yapılandırma anlaşmaları yapabilecek.

Borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelirgider dengesi bozulduğu için yükümlülüklerini yerine getiremeyen şirketlere imkan sağlama amaçlı uygulama, 19 Temmuz 2019’da iki yıl için yürürlüğe girmişti. Söz konusu kurum ve kuruluşlar, dahil oldukları risk grubundaki diğer borçlularla bir bütün olarak veya kısmen yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak.

Yapılacak finansal yeniden yapılandırmalara ilişkin usul ve esaslar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar ile belirlenecek. Yapılandırma ile şirketlerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkan vermek amacıyla uzatıldı.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 230 firma borçlarını yapılandırmıştı. Banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL ve üzerinde kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (FYYÇA) Büyük Ölçekli Uygulama kapsamına 202 firmanın (55 grup) Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmeleri (FYYS) ile 55,6 milyar TL’lik borcu yeniden yapılandırılmıştı.

Banka ve diğer mali kurumlara 25 milyon TL’den az kredi borcu bulunan şirketler için uygulanan FYYÇA Küçük Ölçekli Uygulama kapsamına 28 firma (11 grup) FYYS ile 323 milyon TL’lik borçla yeniden yapılandırmaya gitmişti.

ÜLKE NÜFUSUNUN ÜÇTE BİRİ BANKALARA BORÇLU

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre Mart 2021 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2.3 milyon kişi arttı. Böylece konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerinden oluşan bireysel kredilere borçlu kişi sayısı 34.5 milyona çıktı. Takipteki krediler dahil olmadığı bu verilere göre ülke nüfusunun yaklaşık üçte biri bankalara borçlu.

2 MİLYON KİŞİNİN İSMİ VARLIK ŞİRKETLERİ'NDE

Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Sezin Ünlüdoğan, geçen aylarda Dünya Gazetesi’yle yaptığı röportajda Varlık yönetim şirketleri Nisan 2021’e kadar bankalardan 60 milyar lirayı aşan sorunlu alacağı devraldığını belirtti.

Bu borçtan 5,4 milyar tahsil ettiklerini açıkladı. 3 milyon 2 yüz bin kişinin borçlu olduğunu sadece 1 milyon 2 yüz bin kişiden borç tahsilatı yaptıklarını söyleyen Ünlüdoğan hala 2 milyon borçlu olduğunu ifade etti.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/kiskanilanturkiyebumunufusuntam3te1ininbankalaraborcuvar463450h.htm

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

En fazla kadro Diyanet'e verildi! MHP’li Başkan AKP’lilere sordu: “73 Milyon lira nerede?” Kanadalılar Türkiye’nin göz bebeğinde katliam yaptı: 195 bin ağaç kesildi! Bu kadarına da pes! “Suriyeliler kendilerine ücretsiz verilen bebek mamalarını maddi zorluk çeken Türklere satıyor”