Kızılay Yönetim Kurulu kararıyla Kızılay Yatırım Holding çatısı altında altı şirket kurulması ile bu şirketlere fabrikalar ile hastanelerin de aralarında bulunduğu gayrimenkullerin devredilmesine ilişkin bir Kızılay yöneticisi BirGün gazetesinden İsmail Arı'ya konuştu.
Yönetici, Kızılay benzeri insani yardım kuruluşlarında kar amaçlı şirket yapılanmasına gidilmesine uluslararası itirazların da gelebileceği uyarısında bulundu.
Kızılay yöneticisi, “Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nde bazı ilkeler vardır ve bu ilkeler Kızılay Tüzüğü’nde de yar alır. Kızılay ancak iktisadi işletme kurabilir ve önceden de böyle bir durum söz konusuydu. Holdingleşme ile Kızılay hayır kurumu işlevini yitiriyor” diye konuştu.
LOGO TEHLİKEDE
Uluslararası Cenevre Sözleşmesi ve konvansiyonlar ile Kızılay logosunun koruma altına alındığına dikkati çeken Kızılay yöneticisi, “Logo tehlikede, logonun ticari amaçlar ile holding ve şirketler tarafından kullanılması hukuki sıkıntılara yol açacaktır” dedi.
BAĞIŞLANAN MÜLKLER
İsminin açıklanmasını istemeyen Kızılay yöneticisi, şirketlere devredilen gayrimenkuller ile ilgili sorunlar yaşanabileceğini belirterek, “Kızılay’a mülkünü bağışlayan insanlar bunların şirketlere devredilmesi ile dava açarak mülklerini geri alabilirler.”
Şirket yönetimlerinin Kızılay Genel Kurulu’ndan ve Kızılay Yönetim Kurulu’ndan onay almadan istediği alım, satım işlemi yapabileceğini, ticari faaliyetlerde bulunabileceğini belirten Kızılay yöneticisi, “Tüm bunlar için şirket yönetiminin kararı yeterli olacak, şirket tek başına inisiyatif kullanabilecek. Bu kurumların bütçesi Kızılay Genel Kurulu ve Kızılay Yönetim Kurulu ile paylaşılmayacak çünkü ortada böyle bir şart yok. Kızılay kamu yararına çalışır ve vergi muafiyetine tabidir. Şirketleşme ile beraber bu durum da ortadan kalkacak” dedi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/kizilayyoneticisindenflasaciklamah13615.html