Home
12 Mart 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Koltuk altı ağrısı neden olur? Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

Koltuk altı ağrısı günlük hayatta çok duyulan bir sorun olmasa da pek çok kişinin hayatında en az bir kez karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Bir veya her iki koltuk altında ağrıya neden olabilecek birçok faktör olabilir. 

Bunlar epilasyon gibi basit nedenlerin kısa süreli belirtileri olabileceği gibi tümör, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Son birkaç gün içinde koltuk altı ağrısına yol açabilecek bir durum varsa, örneğin B. geriye doğru hareket, yorucu egzersiz, epilasyon veya rahatsız edici giysiler giyme, ağrı oluşumu genellikle normaldir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. 

Ancak böyle bir durum yoksa veya birkaç gün veya bir hafta içinde azalıp kaybolmuyorsa koltuk altı ağrısının daha önemli bir soruna işaret ettiği varsayılabilir.

Koltuk altı ağrısı nedir?
Koltuk altında yanan, karıncalanan veya donuk olan herhangi bir ağrıya koltuk altı ağrısı denir. Bu ağrının en yaygın nedeni, jilet, ağda gibi yöntemlerle yapılan epilasyon işlemlerinden sonra veya sürtünme yoluyla koltuk altını tahriş edebilecek giysilerin kullanılması sonucunda koltuk altı bölgesindeki cilt tahrişidir. 

Koltuk altı ağrısı kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür, bu kısmen daha sık epilasyon işlemleri ve sütyen kullanımına bağlıdır. En yaygın neden bu olsa da koltuk altı ağrısına yol açabilecek çok daha farklı ve çok daha ciddi nedenler olabilir. Bu nedenle koltuk altı ağrıları hafife alınmamalı, özellikle birkaç günden fazla devam ederse doktora başvurulmalıdır.

Koltuk altı ağrısının belirtileri nelerdir?
Adından da anlaşılacağı gibi, koltuk altı ağrısı, yoğunluk ve yoğunluk bakımından değişebilen koltuk altı ağrısıdır. Ancak bu ağrının kişi tarafından nasıl hissedildiği ve ağrıya bağlı diğer belirtiler koltuk altı ağrısına neden olan soruna göre değişiklik gösterebilir. 

Kıl dönmesi gibi viral hastalıklar, kıl köklerinin iltihaplanması veya zona hastalığı koltuk altı ağrısına neden olabilen durumlardan bazılarıdır ancak bu gibi durumlarda kızarıklık ve kızarıklık gibi bariz cilt durumları önemli belirtiler arasındadır. Lenf bezlerinin hastalıkları da koltuk altında ağrıya neden olabilir ve bu durumda en sık görülen semptom ağrı ile birlikte koltuk altında şişlik oluşmasıdır. Koltuk altından kola yayılan bir veya birden fazla şişlik olabilir. 

Koltuk altı lenf bezlerine ek olarak vücudun diğer bölgelerindeki lenf bezleri de etkilenirse koltuk altına ek olarak karın, bacaklar ve kasık bölgesinde de şişlikler oluşabilir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin belirtileri arasında koltuk altı ağrısı yer alır.

Koltuk altı ağrısının tedavileri nelerdir?
Koltuk altı ağrısı olan kişilerde izlenecek tedavi planı, ağrıya neden olan faktörlere bağlıdır. Dinlenme ve soğuk sargı uygulamaları, kas gerginliğinden kaynaklanan koltuk altı ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. İlk birkaç gün buz kompresi sonrası, ilerleyen günlerde kan dolaşımına yardımcı olması ve iyileşmeyi hızlandırması için ısı ve germe uygulamaları da tercih edilebilir. 

Hastalığa neden olan herpes virüsü ile savaşmak için antiviral ilaçlar kullanılır. Ağrı şiddetliyse, doktor kapsaisin veya lidokain gibi uyuşturan ilaçların kullanılmasını önerebilir. 

Koltuk altında iltihaplı lezyonların oluşmasına neden olan hidradenitis süpürativa hastalığı tanısı alan hastalarda antibiyotik ve akne önleyici ilaç uygulamaları kullanılabilir. Bu vakaların bazılarında ilaç tedavisi yanıt vermeyebilir, bu durumda cerrahi müdahale yapılır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP'nin söktüğü T.C.'yi belediye binasına yeniden astı! ADD'den Türk Tarih Kurumu'na "Sevr" tepkisi! Washington Post “Türk Lirası’nın çöküşünün sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan başkası değil" Son Dakika: bugün 2 oturumda yapılacak Lise Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda 1 milyon 236 bin öğrenci ter dökecek