Kimyevi gübre ikiye ayrılıyor. Bazı gübreler Türkiye’de üretilirken bazıları ise yurt dışından ithal ediliyor. Yetkililer dışarıdan alınan gübrenin tarımsal verimliliği 3 katına çıkardığını ve mahsülün daha çok artmasına dikkat çekti. Ancak yapılan bu zammın çiftçiyi zor duruma sokacağı söyleyen uzmanlar tarımsal verimliliğinde azda olsa düşeceğini söyledi. Peki özel kimyevi gübreye neden zam yapıldı? İstanbul Gübre A.Ş Genel Müdürü Turan Tok konuyu sozcu.com.tr’ye değerlendirdi. Tok yapılan zammın sadece özel kimyevi gübreleri kapsadığını ve bunun nedeninin döviz kurundan kaynaklandığını söylüyor.
Tarımsal verimliliği düşürmemek adına çiftçinin bu ürünü kullanma zorunluluğu olduğunu belirten İstanbul Gübre A:Ş Genel müdürü Turan Tok,” Madeni yağlar ve petrokimya hammaddeleri gibi ürünler için uygulanan ÖTV, sıvı gübre üreticilerinin kullandığı mikro elementleri de kapsayacak. Çiftçi bu kapsam içerisinde 1 ton gübre alıyorsa bu da bin TL zam demektir. Hal böyle olunca da vatandaş pazardan aldığı meyve sebzeyi şimdiki fiyatlardan daha da pahalı yiyecek.” ifadelerini kullandı.
İz elementleri içeren gübrelere getirilen ÖTV’nin 1 TL/Kg olarak ön görüldüğünü belirten İstanbul Gübre A:Ş Genel müdürü Turan Tok, ” Örnek verilmesi gerekir ise 20 litrelik bir ürüne gelen ek vergi 20 TL olacaktır. Yayınlanan listede 3824.99.96.90.68 kodlu bitki besleme ürünlerinin de yer alması özel gübre üretimini etkileyecektir. Kapsadığı ürünler: çinko, mangan, şelatlı demir, potasyum humat, kalsiyum klorür ve çeşitli sıvı iz elementlerdir.” dedi.
Kullanılan gübrenini Toprağın ve mahsülün çeşidine göre değiştiğini belirten Tok,” İz elementlere getirilecek ek verginin, çiftçimize maliyeti, ekim yapılacak alanın topraklı veya topraksız olmasının yanı sıra, ürünün gelişiminde kaç kez kullanılacak olması üretilecek ürünün cinsine göre farklılık gösterecektir.” dedi.
Zam yapılan gübrenin tarımsal verimlilik konusunda tartışılmaz bir verimliliğin söz konusu olduğunu söyleyen Türkiye Ziraat Odalar Birliği yetkilisi sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada” Kimyevi gübre bitkiyi güçlendirir dış etkenlerden korur. Tarımda da yoğun şekilde kullanılır. Çünkü normal şartlarda 1/5 kazanıyorsa çiftçi bu gübreyi kullandığında verimlilik 1/15′ e çıkar.” ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kotuhabersebzevemeyvelerdezamtehlikesi2359629/