Lifli besinler, kabızlığın önlenmesi veya giderilmesinde ve kilo vermek için uygulanan diyetlerde tercih edilen besinler arasındadır. Lifli gıdalar yaygın olarak bilinen bu faydalarının yanı sıra diyabet, kalpdamar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucudur.
Dengeli ve düzenli beslenmek sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardan biridir. Lifli besinler de dengeli beslenmede mutlaka yer alması gereken besinler arasında yer almalıdır. Sağlıklı bir diyet için kişinin günlük ihtiyacı olan lif miktarını bilmesi ve ihtiyacı karşılayacak kadar lif tüketmesi gerekir.
Lif Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Diyet lifi, tükettiğimiz bitkisel ürünlerin sindirilmeyen kısımlarını içerir. Gıdalardaki karbonhidratlar, yağlar ve proteinler gibi makromoleküller; Ağızdan başlayarak mide ve ince bağırsak gibi sindirim organlarında yapı taşlarına parçalanarak emilir. Bununla birlikte, lifi veya gıdalardaki lif içeriğini sindirebilen enzimler insanlarda mevcut değildir. Bu nedenle gıdanın lifli kısmı sindirilmeden kalın bağırsağa (kolon) ulaşır.
Gıdalardaki lif, suda çözülüp çözülmemesine göre iki temel gruba ayrılır:
Çözünür Lif: Suda çözünebilen bu lif türü jel benzeri bir yapıya sahiptir. Liflerin çoğu çözünür grubun altına girer. Çözünür lif, kan şekerini ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. Yulaf, baklagiller, turunçgiller, elma ve havuç gibi gıdalarda çözünür lif yüksektir.
Çözünmeyen Lif: Suda çözünmeyen bu lif grubu, çözünmeyen yapısı sayesinde sindirim sistemi hareketlerini düzenler ve dışkı (dışkı) hacmini artırır. Bu sayede düzensiz bağırsak hareketleri veya kabızlık sorunu yaşayan kişilerin diyetlerinde çözünmeyen lif içeren gıdaları tüketmeleri faydalı olacaktır.
Tam tahıllı ürünler, kabuklu yemişler, karnabahar ve benzeri sebze ve baklagiller, çözünmeyen lif bakımından zengin besinlerdir.
Çözünür ve çözünmeyen lif oranları gıdalar arasında farklılık gösterir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu tüm lif türlerini yeterince alabilmek için tüketilen besin çeşidini artırmakta fayda vardır.
Lifli Gıdalar Bağırsakta Ne Yapar?
Sağlıklı bir insanın vücudunda çok sayıda farklı mikroorganizma türü yaşar. Aslında bu mikroorganizmaların toplam sayısı, insan hücrelerinin sayısının yaklaşık 10 katıdır.
Bu mikroorganizmalar cilt, ağız ve burun gibi yerlerde de bulunurlar ancak özellikle sindirim sisteminde yoğunlaşırlar. Sindirim sisteminde kalın bağırsak yani kolon bu mikroorganizmalara ev sahipliği yapar.
Kalın bağırsakta yaklaşık 500 farklı bakteri türü yaşar ve bu organizmaların toplam sayısı 100 trilyona ulaşır. Bağırsaktaki bakterilere bağırsak florası da denir.
Florasındaki bakteriler barsaklarda kendilerine barınma ortamı ve besin sağlarken, insanların yapamadığı bazı reaksiyonları gerçekleştirerek vücuda fayda sağlarlar. bağırsak florası; Bağışıklık sistemi fonksiyonundan kan şekerinin düzenlenmesine, beyin fonksiyonlarından kilo kontrolüne kadar geniş bir etki yelpazesine sahiptir.