Home
27 Eylül 2023 ( 12 izlenme )
Reklamlar

Mafya savaşları yaşanıyordu, Türkiye 'Organize Suçlar Endeksi'nde Avrupa lideri oldu: İşte dünyadaki sırası


Uluslararası mafyaların da hesaplaşma ve faaliyet merkezi haline gelen Türkiye, liderliğe yürüyor. Küresel Organize Suç Endeksi açıklandı, Türkiye Avrupa'nın lideri oldu. Dünyada ise 12'nci sıradan 14'üncü sıraya düştü.



Türkiye'de her gün onlarca suç haberi gündeme gelirken, halk sokakta yürürken bile tedirgin olmaya başladı. Öte yandan uyuşturucu kaçakçıları, çeteleşmeler, kaçakçılık yoluyla elde edilen ateşli silahlar ile işlenen suçlar da gün geçtikçe artmaya başladı. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda Küresel Organize Suç Endeksi'nde Türkiye Avrupa'nın lideri oldu.

Türkiye Avrupa’da organize suç endeksinin en yüksek olduğu ülke. 2023 skoru biraz daha kötüleşen Türkiye dünyada ise 14. sırada bulunuyor.

Euronews'ün aktardığına göre Küresel Organize Suçlar Raporu, Türkiye’de çeşitli mafya gruplarının hükümet ve diğer siyasetçilerle yakın ilişki kurarak polis ve yargı karşısında koruma sağladıklarının aktarıldığını bildirdi. Türkiye’nin 2023 skoru 7,03 puan. Bu skor 2021 yılında 6,89 idi. Bu son iki senede işlerin biraz daha kötüye gittiğini gösteriyor.

Uluslararası Organize Suç İnisiyatifi’nin Küresel Organize Suç Endeksi 2023 raporu yayımlandı. Endeks BM üyesi 193 ülke içinde gelişen organize suç faaliyetlerini karşılaştırıyor. Araştırma için organize suça ilişkin yayınlar incelenerek veriler toplanıyor. Yerel uzmanlar ve gruplar bunların doğruluğunu kontrol ediyor. Sonra da endeks skoru ortaya çıkıyor. 1 en düşük, 10 ise en yüksek skor. Yüksek skorlar bu ülkede organize suç oranının yüksek olduğunu gösteriyor.

Mafya savaşları yaşanıyordu... Türkiye, 'Organize Suçlar Endeksi'nde Avrupa lideri oldu: İşte dünyadaki sırası  Resim : 2

HANGİ ALANLARA BAKILIYOR?

Organize suç skoru için ülkedeki suç ortamı ve suç aktörlerine bakılıyor. Bunlar toplam 20 alt başlıktan oluşuyor. Suç ortamına dair başlıklar arasında insan ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, eroin ticareti, kokain ticareti, sentetik uyuşturucu ticareti, mali suçlar, yenilenemez kaynakların yasadışı ticareti, uyuşturucu ticareti gibi başlıklar bulunuyor. Suç aktörleri için ise mafya grupları, kriminal ağlar, devlet bağlantılı aktörler, yabancı suç aktörleri ve özel sektör aktörleri inceleniyor.

EN KÖTÜ ALANLAR: İNSAN KAÇAKÇILIĞI VE DEVLET BAĞLANTILI SUÇ AKTÖRLERİ

Türkiye’nin genel organize suç skoru 7,03. Alt başlıklarda ise devlet bağlantılı suç aktörleri ve insan kaçakçılığı 9 puan ile Türkiye’nin en kötü olduğu alanlar olarak kayda geçti.

İnsan kaçakçılığı birilerinin kendi rızası ile kaçak yollarla bir ülkeye sokulması anlamına gelirken insan ticareti ise kişilerin rızası dışında fuhuş ve zorla çalıştırma da dahil olmak üzere sömürü için gerçekleştirilen ticaret.

Silah ticareti, eroin ticareti ve mafyavari suç gruplarında ise Türkiye’nin puanı 8,5. İnsan ticareti puanın 8 olması da bunun Türkiye’de ne kadar büyük bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Küresel Organize Suç Endeksi’nin zirvesinde ise 8,15 puan ile Myanmar yer alıyor. Ardından Kolombiya ve Meksika geliyor. İran, Türkiye ile aynı puan ile yine 14. Sırada bulunuyor. Rusya ise 6,87 puan ile 19. sırada.

Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ise ilk sırada. Organize Suç Endeks skoru en yüksek olan AB ülkesi ise İtalya oldu.

RAPORDA TÜRKİYE HAKKINDAKI BULGULAR NELER?

Endeks dışında ülkeler raporda başlık başlık değerlendiriliyor. Öne çıkan bazı bulgular şöyle:

Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki kavşakta yer alan coğrafi konumu ve uzun sınırları, ülkeyi insan ticareti ve insan kaçakçılığı için önemli bir transit ve hedef ülke haline getirmektedir.
Özellikle cinsel sömürü ve zorla çalıştırma amaçlı insan ticareti Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Türkiye büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam ederken, insan tacirleri bu toplulukların savunmasızlığından yararlanarak kadınları ve çocukları cinsel sömürü için insan ticaretine zorlamaktadır.
Genç kızların gayri resmi dini törenler yoluyla zorla evlendirilmesi, ekonomik bir başa çıkma mekanizması olarak giderek yayılmaktadır.
Suç şebekelerine ek olarak, devlet içinde yerleşik aktörler de insan ticaretinde rol almakta ya da en azından kolaylaştırmaktadır.


Gerçek Gündem

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ankaralı vatandaşın RTE'ye isyanı ‘Asgari ücretle bir kendisi geçinsin, ondan sonra halka konuşsun !’ Fransa'da aniden başlayan kar yağışı ulaşımı ve yaşamı olumsuz etkiledi Beyaz TV'de akıl almaz anlar! Canlı yayında izleyicilere 'cin çıkarma seansı' yaptı! İmam-Astsubay arasında para karşılığı ilişki iddiasında gerçek bambaşka çıktı! İşte ifadeler