Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Bördübet mevkiinde bulunan ormanlık alanda akşam 20:02'de yangın çıktı. İkinci gününe giren orman yangınının söndürülmesi için çalışmalar sürüyor.
Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın için hem karadan hem de havadan müdahale edilmesi için ekipler seferber edildi.
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, "Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
Marmaris Bördübet mevkiinde başlayan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle öğleden sonra tekrar parladı. Değirmenyanı Mahallesi, Ahmediye Sokak üzerinde bulunan 20 evde eşyalar; jandarma, Tarım Orman İl Müdürlüğü, AFAD, Kızılay ve yerel yönetimlerin katkıları ile tek tek alınarak güvenli bölgeye gönderilmek üzere araçlara bindirildi.
Bölgede 20 konutta oturan 68 vatandaş, 13 büyükbaş, 18 küçükbaş ve 2 araç, araçlara bindirilerek iç kesimlerdeki güvenli bölgelere tahliyesi gerçekleştirildi.
Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılmasına başlandı.
Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı.
Alevlerin alana yaklaşmasını önlemek için arazözlerin yanı sıra bölgeye hava araçları da yönlendirildi. Yangın yönetim merkezi bahçesine de arazözler ve TOMA'lar getirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, alevlerin etki ettiği alanın yapısal özelliklerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
İlemin, "Geçtiğimiz yaz ağustos ayında bu alanın hemen güneyinde büyük bir yangın yaşamıştık. Yaklaşık 70 bin hektarlık bir alan yanmıştı. Bu sene de bu bölgede bir yangın başladı. Burası Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak 2020 yılında ilan edildi. Bizim 2017 yılında bu bölgede yapmış olduğumuz doktora çalışmalarımızın sonucunda bu bölgede çok önemli 4 tane yaban hayatı unsuru tespit ettik. Bunların birisi ülkemizin güneybatısında yayılış gösteren önemli bir yaban kedisi olan karakulak. Aynı zamanda dünyada bir kızılçam ormanında yaşayan tek bozayı popülasyonu bu bölgede yaşıyor. Alanda nadir de olsa kurt görünüyor. Kurtların deniz seviyesine çok yakın yaşadığı noktalarda bir tanesi. Bu çok önemli bir özelliği. Görmüş olduğunuz vadi tabanlarında bu bölgeye has orman türü var. Geniş yapraklı günlüklü ormanları. Bu vadinin tabanında akan sularda su samurları yaşıyor. Bu bölgedeki suyun nadir, temiz olduğunun göstergesi indikatör bir tür olan su samurları" diye konuştu.
Bölgenin, 4 farklı yaban hayvanının bulunduğu yer olduğunu söyleyen İlemin, "Bu 4 yaban hayvanın burada olmasından dolayı bu bölge resmi olarak korunan alan ilan edildi. Biz bu bölgede halihazırda 2 araştırma projesi yürütüyoruz. Araştırma projemiz geçen yıl yanmış sahalardan bu bölgeye intikal etmiş yaban hayvanlarının alanı nasıl kullandığıyla ilgiliydi. Yaban hayatını takip etmek için bölgede fotokapanlarımız vardı. Gece bize görüntüler gelmeye başlayınca biz hemen alana geldik. Bu sahanın yaklaşık yüzde 20'si yanmış durumda. Alan batıdan yanarak geliyor, doğuya doğru geliyor. Umut ediyoruz ki yüzde 30'u geçmeden bu durumu kapatırız. Yangın ilk başladığı anda duyu organları yüksek ve gelişmiş olan canlılardan kuşlar ve memeli hayvanlar ilk önce dumanı duyuyor. Dumanı hissediyorlar ve dumanın aksi yönünde bu canlılar yer değiştirmeye başlıyor. Gün ağarır ağarmaz kuşlar yangının tersi istikamete uçarak kaçıyor. Bölgede 5060 civarında boz ayı popülasyonu var onlar da yangının aksi istikametine gidiyor. Bunun dışında alanda karakulak var. En yoğun yaşadıkları alan bu sahaydı" dedi.
CHP'li Tuncay Özkan, Marmaris'ta sabah saatlerinde çekilen bir videoyu paylaştı. Görüntülerde Marmaris'te akşam saatlerinde başlayan yangının etkisi gözler önüne serildi.
Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Muğla ili Marmaris ilçesi Küfre Koyu mevkisinde, saat 20.02'de çıkan orman yangınına saat 20.10 itibarıyla ilk müdahalenin yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, "İlk müdahalede 1 helikopter, 40 arazöz, 7 dozer, 160 personel yer aldı. Şu an itibarıyla 688 Orman Genel Müdürlüğü personeli olmak üzere toplam 1494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçlarıyla toplam 363 araç, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 17 dozer olmak üzere 39 iş makinesi görev yapıyor. Ayrıca sabah gün aydınlanmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçak yangına müdahale etmeye başladı. Bölgede rüzgar 30 kilometre/saat, sıcaklık 30 derece ve nem yüzde 42 oranındadır. 200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Orman ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı" denildi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamada yangının büyük oranda kontrol altına alındığını söyledi. Bakan Kirişci, havadaki ve karadaki çalışmaları anlatarak, "Uyumlu da bir çalışma var. AFAD'ın koordinasyonunda ahenk, uyum başarılı bir şekilde yürütüldü. Bugün bir miktar rüzgar da var. Rüzgarın olumsuz etkisi olacak ama en azından rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha olumlu konumdayız. Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esintiyle bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi.
Öte yandan, sabotaj ihtimali üzerinde de durulan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, çıkış nedeninin tespiti için özel ekip kurulduğu öğrenildi.
Rüzgarın da etkisiyle yayılan yangına, kara ve havadan müdahale sürerken çevre illerden de destek geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Burdur Belediyesi, itfaiye, arazöz ve dozerleri Marmaris'e gönderdi. Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Marmaris'te meydana gelen orman yangını için çok üzgünüz. Yangının bir an önce kontrol altına alınması için AFAD'ın talebi üzerine itfaiye ekiplerimiz, dozerimiz ve arazözümüz Marmaris'e gitmek için yola çıktı. İnşallah kısa zamanda yangın kontrol altına alınır" dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise "Muğla Marmaris'te başlayan orman yangınına müdahale etmek üzere belediyemiz itfaiye ekiplerimiz yola çıktı. İnşallah daha fazla ormanımız zarar görmeden söndürürüz" dedi.
Yangının gerçekleştiği Marmaris'in Belediye Başkanı Mehmet Oktay sosyal medyada yayınladığı videoda, “En büyük olumsuzluğumuz şu anda rüzgarın şiddetli olması. Rüzgardan kaynaklı durumumuz çok parlak gözükmüyor” açıklamasında bulundu.
Şiddetli rüzgar nedeniyle bir anda büyüyen alevlere ekipler ilk etapta iki yangın söndürme helikopteri ile müdahalede bulundu. Havanın kararması ile birlikte alevlere müdahalenin karadan devam edeceği bilgisi edinildi.
Halk TV ekranlarında yayınlanan Şule Aydın'la Kayda Geçsin programına bağlanan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay yangın hakkında önemli bir gelişmeyi aktardı.
Yangına belli noktalarda müdahale edilebildiğini bildiren Oktay son durumu şöyle bildirdi:
"Özellikle yüksel noktalarda müdahale maalesef yok. Çalışmalar yoğun bir şekilde ama henüz kontrol altına alınmış değil. Rüzgar hala devam ettiği için olumsuzluk devam ediyor."
Şule Aydın'ın Bakan Kirişçi'nin "Yangın yönetim merkezindeyiz, takip ediyoruz. Devletimiz tüm kurumları ile teyakkuz halinde" sözlerini hatırlatarak yangın yönetim merkezi ile koordineli çalışıp çalışamadıklarını sorması üzerine Oktar şunları söyledi:
"Bizler sahadayız zaten. Kaymakam bey olsun Vali olsun... Koordinasyon merkezindeki arkadaşlarımız ile de iletişim halindeyiz. İhtiyacımız eğer varsa gece görüşlü helikopterlerin bir an önce harekete geçirilmesi. Ulaşamadığımız karadan müdahale edemediğimiz yerler var."
Gazeteci Murat Ağırel'in yangının 3 farklı noktada başlatıldığına ilişkin sorusuna ise Oktay, "Evet bize gelen bilgi de bu yönde. 3 farklı noktada çeşitli görgü tanıklarının olduğu söyleniyor. Sabotaj olma ihtimali yüzde 90'larda" dedi.
Marmaris'te çıkan orman yangını ile ilgili inceleme yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Dr. Vahit Kirişci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Gökcan ve beraberindeki heyet bölgeye geldi. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, yangının son durumu hakkında dijital ortamda bilgi verdi. Jandarma ekipleri ise bölgedeki İHA'lardan alınan görüntüler ve yangınla ilgili paylaşımda bulundu.
Söndürme çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ekiplerin yoğun mücadele sürdürdüğünü belirterek, "Milletimize ülkemize geçmiş olsun diliyoruz. Sayın Süleyman Soylu Bakanımızla birlikte Ankara'da önce kendi merkezimizde, yangının başladığı saat 20.00'den itibaren, takip ettiğimiz hadiseyi bir yerinde görelim, inceleyelim, tespitlerimizı ona göre yapalım düşüncesiyle, önce Dalaman Havalimanına iniş yaptık, oradan da helikopterle yangın sahası üzerinde 12 tur yaptıktan sonra yangının olduğu yere yer araçlarıyla erişmeye çalıştık. Yaklaşık 200 hektarlık alanda meydana gelen yangın özellikle şu anda yer araçlarıyla söndürülmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılıyor." dedi.
Bakan Kirişci, gün ağarmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçak ile söndürme çalışmalarına havadan destek sağlanacağını bilgisini paylaşarak, "Havanın kararmasıyla birlikte malesef hava araçlarımızı 45 50 dakika gibi helikopterimizi uçurabildik. Sabah gün ağardığında 20 tane helikopterimiz, 14 uçağımızla müdahaleye başlayacağız. Bu arada gerek arazöz, gerek dozer ve iş makinesi başta olmak üzere çok sayıda aracımızla ve de 1600'ün üzerinde insan kaynaklarımızla müdahalemizi sürdürüyoruz. Helikopterle yukardan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu ve ürkütücü bir manzara değildi." ifadesini kullandı.
Alevlerin tehdit ettiği yerleşim bölgeleri ile ilgili önlemlerin alındığını ifade eden Bakan Kirişci, "Sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli daha tedbirli olmamız gerekiyor. Şu anda arada 3.5 4 kilometrelik bir mesafe var yerleşim yerlerine. Yangının başladığı andan itibaren kontrol altına almaya yönelik yol açma çalışmaları da orman ekiplerimiz tarafından yürütülüyor" diye konuştu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangın çıkış nedeniyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bunlar erken değerlendirmeler, hem emniyetimizin hem de jandarmamızın Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'teki yangın bölgesinde havadan incelemelerde bulundu.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sosyal medya hesabından yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay "Zor bir gece daha bizi bekliyor. Sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum" dedi.
Başkan Oktay'ın açıklaması şöyle:
"Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş.
Bugün ise ekiplerin müdahalesine rağmen alevler rüzgârın da etkisiyle kontrol altına alınamadı. Havanın kararmasıyla çalışmalar yine karadan devam edecek. Zor bir gece daha bizi bekliyor. Sizlere müjdeli haberler vermek umuduyla tüm ekiplere kolaylıklar diliyorum."
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının etkisini sürdürdüğü Değirmenyanı Mahallesi'ni ziyaret etti.
Yol güzergahındaki kişilerle konuşan ve isteklerinin olup olmadığını soran Kirişçi, alevlerin mahalleye sıçraması ihtimaline karşı müdahaleye destek olmak için arkasına su tankeri bağladıkları traktörlerde bekleyen gençlere de teşekkür etti.
Kendisini izleyen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirişci, "Bugün de gün içerisinde aslında oldukça iyi gidiyordu ama belirli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak oluşan bir şey var. Oralarda da inşallah kontrol altına alınacak. Gerek hava araçlarımız gerekse yer araçlarımız çok şükür iyi düzeyde. Hiçbir kaybımız olmasın, tek bir ağacımız, tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Şu ana kadar yanan ev ya da yerleşim yeri bilgisi var mı?" sorusuna Kirişci, "Şu anda vatandaşlarımızın maddi anlamda herhangi bir zayiatı yok ama tahliye edilmesi anlamında zamanında alınan önlemler var" yanıtını verdi.
Daha sonra CNN Türk canlı yayınına telefonla katılan Vahit Kirişçi, yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu belirtti.
Kirişçi, "Tam kontrol altına alınmayla kontrol dışında kalma arasında bir ara noktadayız. Hava araçları noktasında bir eksiğimiz yok. 52 haneden 150 vatandaşımızı tamamen tedbir amaçlı olarak tahliye etmek durumunda kaldık" dedi.
Gece görüşlü helikopterlerin 4 Temmuz'da teslim edileceğini söyleyen Kirişçi, "Uçak ve helikopterlerimizin teslimatları 4 Temmuz itibarıyla, bunların 10 tanesi gece görüşlü olacak. Bizim şu anda operasyonda kullandığımız 27 helikopterimiz, 14 tane uçağımız toplam 41 hava aracımız var. İhaleler tamamlandığında kendi bakanlığımızın envanterinde 55 adet helikopter, 20 adet uçak olacak" diye konuştu.
Gerçek Gündem