Türkiye ekonomisi son yıllarda derinleşen bir kriz yaşarken, ekonomi yönetimi art arda önlemler ve radikal politikalarla, uçuruma giden ekonomiyi frenlemeye çalışıyor.
Ancak ekonomistler ısrarla, siyasi gelişmelere işaret ediyor. Ekonomide göstergelerin siyasi gerilimle negatife döndüğü hem gelişmelera bakıldığında hem de ekonomistlerin yorumlarında ortaya çıkıyor.
Son olarak Merkez Bankası'nın doları baskılamak ve TL'yi desteklemek üzere aldığı düzenleme kararının da dolar rezervlerindeki erimeyi engellemek üzere olduğu pek çok saygın ekonomist tarafından dile getirildi.
Peki rezervler neden ve ne zaman eridi?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal eidlip tutuklandığı 19 Martı'ın ardından Merkez rezervlerinde devasa kayıplar yaşandı. Bir çok ekonomik gösterge kırmızıya vururken, sonraki haftalarda kısmi düzelmeler yaşandı ancak rezervlerdeki kaybın önüne geçilemedi.
Ekonomi yönetimi önlemlerini sıkılaştırmayı ve yenilemeyi sürdürürken, ekonomistler siyasi gelişmelere işaret ediyor.
Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da, siyasetten bağımsız harcanan bu çabanın beyhude olduğuna dikkati çekti.
Kara X hesabından şunları kaydetti:
"Son 10 yılda ekonomiye dair yaşadıklarımızdan bir özlü söz çıkar deseniz ilk aklıma gelen şu olurdu:
Parasal olmayan sorunlar parasal tedbirlerle çözülemez."
Öte yandan rezervlere ve TCMB'nin son düzenlemelerine ilişkin bir yazı kaleme alan Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez de yazısında benzer bir görüşü dile getirmişti:
"Bu kararlar, kimi bilerek kimi bilmeyerek yapılan ekonomideki yanlış uygulamalar, sosyal ve siyasal yaşama ilişkin hatalar, demokrasideki gerileme, hukukun tarafsızlığının yitirilmesi gibi nedenlerle sürekli artan risklerin yarattığı Türk lirasından dövize kaçışı durdurabilmeyi amaçlıyor. Ne var ki bu artık yalnızca ekonomik kararlarla, para politikası uygulamalarıyla olabilecek gibi görünmüyor. Türkiye, hızla bozulmakta olan ekonomiyi toparlayabilmek için siyasal sistemini yeniden güçler ayrımına dayalı demokrasiye ve hukuk sistemini tam anlamıyla tarafsız ve bağımsız bir sisteme döndürmek zorunda."
Cübbeli bile olayların farkına varmış !899 izlenme
Garsonluk yapan işletme mezunu: "Enflasyonda düşüş gözlemlemiyorum. Yine kandırılıyoruz. Geldiğimiz nokta çok kötü, içler acısı"29 izlenme
İsrail-İran çatışmalarında üçüncü gün: Demir Kubbe delindi, İsrail'de ölü sayısı 13'e çıktı30 izlenme
Kürşat Ayvatoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi!93 izlenme
Yandaş pazarcı hem işlerden şikâyetçi hem de 'Hükümetin suçu yok, felaketler tufanlar yüzünden fiyatlar yüksek' diyor !2240 izlenme
Özcan: Halk Kılıçdaroğlu'na güvenmiyor, samimi bulmuyor34 izlenme
Validen uyarı: İlimizde en riskli dönemi yaşıyoruz!171 izlenme
Görülmemiş kıyak!69 izlenme
CHP’nin Kurultayı’na yönelik şaibe iddiasında bulunanların ifadesi ortaya çıktı: Belge çalmışlar
Muharrem İnce'den Süleyman Soylu'ya 'pejmürde' tepkisi
CHP'den dikkat çeken video 'Kendine var, millete yok. Çok itibarlılar çok'
Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit düşen Piyade Komando Binbaşı Murat Kemal Yetişen’in zeybek oynadığı son görüntüler yürekleri dağladı