Otoyol ve köprü ücretlerine dün geceden itibaren geçerli olmak üzere zam gelmişti.
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine büyük zam geldi. Yeni tarife bu gece 00.00’dan itibaren geçerli olacak.
KGM’nin açıklamasına göre, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçiş ücretine yüzde 60 zam yapılarak 15 TL’den 24 TL’ye çıkarıldı.
Osmangazi Köprüsü geçişi otomobiller için yüzde 37,50 zamlanarak 290 TL’den 399 TL’ye, 1915 Çanakkale Köprüsü yüzde 42 zamlanarak 295 TL’den 419 TL’ye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yüzde 40 zamlanarak 35 TL’den 49 TL’ye yükseltildi.
AnkaraNiğde Otoyolu otomobil geçiş ücretine yüzde 40 zam yapılarak 210 TL’den 295 TL’ye çıkarıldı. MalkaraÇanakkale Otoyolu (Malkara giriş – 1915 Çanakkale Köprüsü çıkış) otomobil geçiş ücreti yüzde 41 zamlanarak 410 TL’den 579 TL’ye yükseldi.
Konuyla açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu zamların enflasyona etkisinin sınırlı olacağını dile getirdi. Twitter hesabından zamları değerlendiren Şimşek şu ifadeleri kullandı:
“Köprü ve otoyollardaki son fiyat artışlarının yıllık enflasyona etkisinin yaklaşık 0,05 puan (taşımacılık maliyetleri kaynaklı tüm dolaylı etkiler dahil) ile sınırlı olacağını öngörüyoruz. Yıl sonu enflasyon hedefine ulaşmakta kararlıyız. Mali disiplini güçlendirmek için aldığımız kararlarda dezenflasyon hedefimizi göz önünde bulunduruyoruz. ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ve önümüzdeki süreçte atacağımız diğer adımlarla maliye politikası olarak enflasyonla mücadeleye desteğimiz artarak devam edecek.”
Şimşek’in açıklamasına çok sayıda tepki geldi.
Geçiş garantili köprüleri hatırlatan ekonomist İris Cibre şöyle yazdı: “Doğru, sadece köprü geçiş masrafı, ticaride 43% arttı diye, lojistiğe 43% etki edemez Ama, yıllık 32 Milyon geçiş garantisi verip, 6 Milyon araç geçen köprüye, 26 Milyon aracın ödemesini yaptığınızda, enflasyona dolaylı ciddi etki eder… Havalimanları, şehir hastanelerini de unutmayalım.”
Saadet Partili Bülent Kaya ise Şimşek’e “Vatandaşa etkisi önemli değil yani Sayın Bakan. Varsa yoksa makro hedefler!” diye tepki gösterdi.
Bir hafta önce yayınlanan enflasyon raporuna göre Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38.
Verileri tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre enflasyon nisanda yüzde 69,8.
Bağımsız akademisyen ve araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise yüzde 124,35.
Tele1