Güvenlik soruşturmaları ‘Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. Yeni düzenlemeye göre ‘propaganda yapmak’ suçlaması yargı kararı olmadan uygulanabilecek
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araması Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapan Yönetmelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bununla, 2000 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğin kapsamı genişletilirken Cumhurbaşkanı’nın bu alandaki yetkileri artırıldı.
‘Propaganda’ gerekçesi
Yurttaşların yargı kararı olmadan kamu görevinden men edilmesine neden olan uygulamada dikkat çekici değişikliklerin başında, “yıkıcı ve bölücü” faaliyet geldi. Yönetmelikte bu tanım, “Devletin bütünlüğünü bozmayı, Cumhuriyet’in varlığını tehlikeye düşürmeyi, temel hak ve hürriyetleri yok etmeyi hedefleyen faaliyetleri, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmayı, bu örgütlere yardım etmeyi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmayı ya da kullandırmayı, bu örgütlerin propagandasını yapmayı...” olarak yer aldı
Yapılan değişiklikle artık mevcut personelin yanı sıra yeni memurlara ve kamuya yeniden dönen eski memurlara da “resmen” uygulanacak.
Tek yetkili Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, güvenlik soruşturmaları ile ilgili yetkileri de genişletilerek tanımlandı. Kamu kurumları tarafından güvenlik soruşturması iznini Cumhurbaşkanlığı verecek. TSK personeli için geçmişte aranan “TSK izni” yerine “TSK talebiyle Cumhurbaşkanı izni” şartı getirildi. Tüm kamu kurumlarının personelinin güvenlik soruşturmalarını Milli İstihbarat Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yapacak.
‘Stratejik kuruluş’ da yönetmelikte
Yönetmelik değişikliği ile “stratejik kuruluşlar” için de ekstra güvenlik soruşturmaları uygulanması öngörüldü. Yönetmelikte daha önce tanımlanmayan bu kuruluşlarda çalışan personel için, “Milli güvenliği doğrudan etkileyen kuruluşların üst yöneticileri ile projelerde görev alan kritik personel hakkında ilgili kişinin yazılı muvafakati alınmak kaydıyla Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve/veya Emniyet Genel Müdürlüğüne güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yaptırılır” denildi.
Diğer kurumlar
Yönetmelikte tanımlanmayan kamu kurumlarında işe başlayacak memur adayları da güvenlik soruşturmasına tabi tutulabilecek. Bunun için ise “keyfi” karar gerekiyor. Kamu kurumlarında yetkililer soruşturma istediği kişiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı’na talepte bulunabilecek.
Bakan yardımcılarına görev
Güvenlik soruşturması ile arşiv araştırması sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesinde ise Bakan Yardımcıları görevli olacak. Yönetmelik değişikliğinden önce eski sisteme uygun olarak bu görev, kaldırılan “müsteşarlıklar” aracılığıyla yapılıyordu.
60 iş günü sınırı
Altı yıllık tıp fakültesi eğitimini bitirdikten sonra aylarca güvenlik soruşturması tamamlanmadığı için görevine başlayamayan “doktor”ların başını çektiği “güvenlik soruşturması mağdurları” bundan böyle en çok 60 gün bekletilebilecek. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasında öngörülen süreler “iş günü” üzerinden hesaplanacak. Arşiv araştırmasında 30 iş günü, güvenlik soruşturmasında ise 60 iş günü içerisinde sonuç ilgili kuruma bildirilecek.
https://www.birgun.net/haberdetay/memuriyettenmenyetkisisarayin234807.html