Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın rezervinden piyasaya altın satışı olduğu yönündeki haberleri doğruladı.
Sozcu.com.tr’de 27 Nisan’da yayımlanan “Merkez Bankası kime neden altın satıyor?” başlıklı haberde, TCMB’nin altın rezervlerinin son 7 haftada 70 tonun üzerinde gerilemesinde, iç piyasada artan altın talebinin ithalat yerine rezervle karşılanmasının etkili olduğu belirtilmişti.
Bugün yılın ikinci enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı için kameraların karşısına geçen Kavcıoğlu, “Merkez Bankası olarak kendi rezerv gücümüzle piyasaya girdik ve altın ithalatı iki aydır çok düşük seviyelere geriledi” dedi.
Toplantıda sorulan “Cari açığa en büyük etkilerden biri de altın ithalatı. Deprem sonrası bir takım adımlar atılmıştı, altın ithalatını daha da kısıtlayacak yeni tedbirler gelebilir mi” sorusuna “Altın ithalatını kısıtlamak diğer bakanlıkları ilgilendiriyor, bizimle ilgisi yok” diyen Kavcıoğlu, vatandaşın yanlış yönlendirilmesi sonrası geçtiğimiz aylarda altın talebinin ve altın ithalatının arttığını, altının Türkiye’de dünyaya kıyasla 2030 dolar fazla fiyatla satılır hale geldiğini, bunun üzerine TCMB’nin kendi rezerv gücüyle piyasaya girdiğini belirtti.
TCMB’nin altın piyasasına girişiyle altın fiyatlarının daha dengeli bir noktaya geldiğini ve altın talebinin de normal seviyelere gerilediğini belirten Kavcıoğlu “İthalatta herhangi bir yasaklama yok ama piyasaya destek olduğumuz için ithalat artıracak bir talep yok. Cari dengeye olumlu bir katkı oldu. Gelişmelere göre ithalat olabilir, biz de devam edebiliriz. ithalat iki aydır çok düşük seviyelere geriledi. cari dengeye olumlu katkı” dedi.
Sozcu.com.tr’de haberde 3 Mart20 Nisan dönemindeki yedi haftada bankanın brüt altın rezervinin 75,7 ton düşüşle 768,3 tona, swap dahil net altın rezervinin 71,9 ton düşüşle 541,5 tona, swap hariç net altın rezervinin de 71 ton düşüşle 487,4 tona gerilediği bilgisi aktarılmıştı.
Türkiye'nin altın ithalatı, 2023 yılı Ocak ayında 68,3 tonla aylık bazda tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Değer olarak da altın ithalatı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artışla 5,1 milyar dolara ulaşmış ve ocak ayında Türkiye'nin 14,2 milyar dolarla rekor dış ticaret açığı vermesinde bu gelişme etkili olmuştu.
6 Şubat depreminin ardından ise hükümet, altın ithalatına sınırlamalar getirdi. Nitekim, bu sınırlamaların etkisiyle altın ithalatı şubatta 57,5 tona, martta da 21,7 tona geriledi. Martta 1,7 milyar dolar olan altın ithalatı da nisanda 1,3 milyar dolara gerilemişti.
Çeyrek altın üretimi, bu yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 273 artarak 5 milyon 766 bin 940 adet olmuştu. Altın piyasası temsilcileri, Darphane dışında rafineri üretimi altınlara da yurt içinde yüksek talep olduğuna işaret ediyor.
Altın piyasası temsilcileri, yurt içindeki talebin mart ayından itibaren ithalat yerine TCMB altınlarıyla karşılanmaya başlandığını, TCMB'nin yetkili müessese başına günlük 50 kilogramlık limitle altın sattığını, önceleri dolar karşılığı yapılan bu satışların, bu hafta itibarıyla TL karşılığı olarak yapılmaya başlandığını belirtmişti.
Dolar karşılığı yapılan altın satışların piyasada dolar talebini artırdığı için kurlarda baskı oluşturduğu, bunun üzerine TCMB'nin bu hafta dolar yerine TL karşılığı satışlara başladığı ve hafta Kapalıçarşı'da dolar kurunun kısmen gerilemesinde bu gelişmenin etkili olduğu belirtilmişti.
Sözcü