Merkez Bankası’nın TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon verileri ardından yayımladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda önce çıkan söylemler şöyle:
*Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1.06 artmış ve yıllık enflasyon 0.05 puan yükselerek yüzde 20.35 oldu.
*Enerji grubunda elektrik, doğal gaz ve su fiyatlarındaki indirimin yansımaları izlenirken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyon yükseldi.
*Hizmet enflasyonunda alt gruplar genelinde gözlenen artışa rağmen temel mal fiyatlarının ılımlı seyrine bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi geriledi.
*İç talep koşullarındaki zayıf seyre karşın hizmet grubu enflasyonu bu dönemde maliyet etkilerine bağlı olarak yükseldi.
*Temel mal grubunda yıllık enflasyon 1.92 puan gerileyerek yüzde 22.75 oldu; söz konusu düşüşe tüm alt gruplar katkı verdi.
*Bu dönemde temel mal grubu enflasyonundaki düşüşte TL’deki ılımlı seyrin ve iç talepteki zayıflamanın etkileri görüldü.
*İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu bu dönemde 13.45 puan artışla yüzde 40.54’e ulaştı. Bu gelişmede, olumsuz hava koşullarına bağlı olarak sebze (yüzde 42.57) ve patates (yüzde 17.98) fiyatlarındaki artışlar öne çıktı.
*Üretici yıllık enflasyonu Türk lirası ve emtia fiyatlarındaki yakın dönem gelişmelerine bağlı olarak gerileme kaydetti, ancak birikimli etkilerle yüksek seviyesini korudu.
REUTERS
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/tcmbenflasyonumeyvevesebzeleryukseltti3396502/?fbclid=IwAR1N4N1kouC3y0yYp9WU4QmKL4fHEP4M7IP_6RmkymuhkIGOhUsiRW78
Zengin Türk ailelerin kaçış planına fren17 izlenme
Emre Belözoğlu: "Seçil Erzan’la bir kez yüz yüze görüştüm"39 izlenme
Akıma katılan AKP'li belediyeye CHP'den cevap!69 izlenme
Düğmeye basıldı, 59 sağlık görevlisine hamile çocuk soruşturması!97 izlenme
İmamoğlu: Tam bir israf düzeni kurmuşlar65 izlenme
Zonguldak'ta 800 fabrika çalışanı ve ailesi karantinaya alındı!52 izlenme
CHP Berhan Şimşek dahil 3 kişiyi partiden ihraç etti10 izlenme
Sağlık Bakanlığı, corona tablosunu açıkladı: Vaka sayısı 292.878’e, can kaybı da 7.119’a yükseldi!56 izlenme
Bunu ilahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan söylüyor! 'En çok porno izleyen il Konya'
Döviz kurlarındaki rallinin etkileri: 'Vatandaş ilaç bulmada sorun yaşıyor, eczane eczane geziyor!'
İBB soruşturmasında bir itirafçı daha tahliye oldu!
Zamlar akaryakıt istasyonlarını krize sokuyor: "Hepimiz iflas edeceğiz"