Swap hariç net rezervi 24 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 55,7 milyar dolarla rekor düşük seviyeye gerileyen Merkez Bankası (TCMB), yılın son gününde sıra dışı bir operasyona imza atarak rekor zarardan rekor kâra geçti.
Bankanın sitesinde yayımlanan ‘analitik bilanço’ verilerine göre, TCMB’nin kâr rakamının takip edildiği ‘diğer kalemler’ verisi, 30 Aralık’ta 70 milyar TL’lik rekor zarara işaret ederken, 31 Aralık’ta birden 60 milyar TL’lik kâra geçti.
Aynı tarihte ‘değerleme hesabı’ verisinde de 130 milyar TL’lik değişim gözlendi. Yani, kamuoyuna açıklanmadan ve örtülü şekilde döviz alım satımı yapılarak 130 milyar TL ‘değerleme hesabı’ndan kâra aktarıldı.
Ekonomistler, bu işlemin para basıp Hazine’ye aktarmak anlamına geleceğine ve aralıkta yüzde 36’ya ulaşarak 19 yılın zirvesine yükselen enflasyonu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.
TCMB bilançosunu yakından takip eden isimlerin başında gelen ekonomist Haluk Bürümcekçi, gelişmeye günlük bülteninde yer verdi.
Bilançodaki ‘diğer kalemler’ hesabının yaklaşık olarak TCMB kârını gösterdiğini, bu kalemde 30 Aralık’taki 70 milyar TL’lik rakamın, bankanın uzun yıllar sonra zarar edeceğine işaret ettiğini ancak 31 Aralık’ta bu hesabın ‘60 milyar TL’ düzeyine değiştiğini, bunun karşılığında ise değerleme hesabının 177 milyar TL'den 53 milyar TL'ye indiğini aktaran Bürümcekçi, “Kısacası, yaklaşık 130 milyar TL'lik bir aktarım yapılmış, bunun olabilmesi için aşağıda verdiğim TCMB kanununun ilgili maddesi gereği döviz satışı yapılıp kârın realize edilmesi gerekir” dedi.
TCMB Kanunu'nun 61. maddesi gereğince, Türk parasının değerinin yabancı paralar karşısında değişmesi nedeniyle TCMB'nin aktif ve pasifindeki altın ve dövizlerin yeniden değerlemesi sonucu oluşan gerçekleşmemiş gelir ve giderlerin bilançonun aktif ve pasifinde yer alan “Değerleme Hesabı” kalemlerinde izlendiğine işaret eden Bürümcekçi, şu değerlendirmede bulundu:
“Gerçekleşmemiş giderler bilançonun aktifinde, gerçekleşmemiş gelirler ise bilançonun pasifinde gösterilmektedir. Bu gelir ve giderlerin gerçekleşmesi halinde, gerçekleşen tutarlar kâr ve zarar hesaplarına aktarılmaktadır. Oysa yılın son günü bu boyutta kamuoyuna duyurulmuş bir döviz satışı bilinmiyor. Önceki yıllarda da yılın son günü böyle büyük değişimler gözlenmiyor. Bu operasyonla beraber TCMB 2021 yılını da kâr
ederek kapamışa ve Nisan ayında Hazine'ye kar aktarımı yapacak hale gelmişe benziyor. Umarım bu büyük değişimin nasıl gerçekleştiği konusunda kamuoyuna önümüzdeki günlerde açıklama yapılır.”

TCMB’nin yılın son günü rekor zarardan rekor kâra geçişi dikkat çekerken, bir diğer dikkat çekici gelişme, Hazine’nin 2022 yılının ilk üç ayını içeren finansman programında görüldü.
Hazine, ‘borçlanma dışı kaynaklar’dan yılın üç ayında 78 milyar TL’lik gelir beklediğini açıkladı. Bu da Hazine’nin finansman programı hesabını, TCMB’den gelecek yüklü temettü aktarımına göre yaptığına işaret ediyor.
Sözcü
Atatürk anılmayınca salonu terk eden Albay: "Herkes haddini bilecek"1509 izlenme
343 milyonluk ihale tanıdık isme gitti47 izlenme
Salgın Fahrettin Koca'ya yaradı! Şirketinin sermayesini 100 milyona çıkardı!76 izlenme
Acı gerçeği enkazın yanında anlattı: "Ev almışlardı, çıkacaklardı"22 izlenme
Ekrem İmamoğlu'nu şikâyet eden YSK üyesinin, Binali Yıldırım'ın oğlu ve avukatıyla Venezuela'ya gittiği ortaya çıktı!98 izlenme
Şanlıurfa’da bir kişi sandıktaki tüm oy pusulalarına Erdoğan mührü bastı!48 izlenme
İBB davasında bir itirafçı daha ifadesini geri çekti!15 izlenme
Siyasette devletin imkânlarıyla haksız rekabet44 izlenme
Antalya’da AKP’den istifa eden 300 kişi İYİ Parti’ye katıldı!
Türkiye'nin döviz açığı rekor kırdı
Belediyelere şimdi de görevlendirme tırpanı!
İzmirli vatandaştan gıda pahalılığına isyan: "Beslenemiyorum, zatürre oldum, bronşit oldum. Her türlü hastalık bende, gıdasızlıktan"