Adapazarı’ndaki Arifiye Karasu Demiryolu Projesi’nin toplam 360 milyon TL’ye ihale edilmesine karşın yalnızca dörtte biri tamamlandı.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; CHP’li Ahmet Akın, “825 milyon TL ödenen hattın yüzde 23’ü tamamlanmış durumda. Ortalama kura göre hattın bir metresinin bedeli 17 bin 500 doları buluyor” dedi.
11 yıldır yapımı süren Adapazarı’ndaki Arifiye Karasu demiryolu hattıyla ilgili ihale ve sonrasındaki süreci araştıran CHP Enerji Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ödenen tutarın rekor seviyeye ulaştığını tespit etti.
2010 yılının kasım ayında, 25 ayda bitirilmesi koşuluyla 360 milyon TL bedelle ihale edilen hatla ilgili kamu ihale mevzuatına ve sözleşmeye aykırı biçimde pek çok işlem yapıldığını kaydeden CHP’li Akın, metre başı 122 bin TL ödendiğini ortaya koydu.
Hatla ilgili çıkan anlaşmazlıklar üzerine konunun yargıya taşındığını, 2012 ile 2018 tarihi arasında 11 ayrı değişik hakediş kapsamında firmaya toplam 825 milyon 138 bin 153 TL ödendiğini ifade eden CHP’li Akın, çalışmasında şu tespitlere yer verdi: “2011, 2018 yılları arasındaki ortalama dolar kuruna göre hesapladığımızda bir kilometrenin maliyeti 17,5 milyon dolar oluyor. Başka bir deyişle hattın bir metresinin maliyeti 17 bin 500 doları buluyor. Yazık, günah. Böyle bir israfın örneği yok. Dünya genelinde çift hatlı demiryolu yapım maliyeti olarak kilometre başına en fazla 3 milyon dolar tutarında bir maliyet kabul ediliyor. Buna göre bu demiryolu hattının maliyeti ortalamanın 6 kat üzerine mal edilmiş durumda.”
73 kilometre uzunluğundaki hat için belirlenen tutar 360 milyon lira. Hattın yüzde 23’ü tamamlandığı için ödenmesi gereken tutar 73 milyon lira olmaydı. Ancak bakanlık 8 yılda 825 milyon lira ödemiş. Bu durum, Sayıştay tarafından da tespit edildi. 752 milyon lira fazladan ödenmiş. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konuyla ilgili soru önergemize verdiği yanıtta böyle bir ödeme yaptığını kabul etmiyor. Bakanlık Sayıştay’ı yalanlıyor. Biz Sayıştay’a mı inanalım, Bakanlığa mı? Kim doğru söylüyor?”
http://www.krttv.com.tr/gundem/metresi122binliradan360milyonliralikdemiryoluh64324.html
Zübeyde Hanım vefatının 98. yılında anıldı107 izlenme
Kişi başı milli gelir illüzyonu! Mahfi Eğilmez kandırmacayı çok net anlattı23 izlenme
AKP’nin Kızılcahamam kampında İmamoğlu’na övgüler yağdı: “Bize seçimi kaybettirdi”14 izlenme
AKP, mülakat vaadinin üzerine yatmıştı: Mahkemeden emsal karar33 izlenme
TOKİ'nin sözleşmesini İsmailağa mı yazıyor? "Önerilerimiz kabul edildi"7 izlenme
Halk ekmek kuyruğu metrelerce uzadı! "AKP dönemi ucuz ekmek kuyruklarıyla hatırlanacak"44 izlenme
Erdoğan'ın CHP sözlerine 'en sevmediği vekil' yanıt verdi: "Bu oyunu kuran Bizans kim?"15 izlenme
AKP'li Ağrı Belediyesinin önünde bayram şekeri dağıtılırken yurttaşlar arasında izdiham çıktı! 'Çok yaralayıcı. Bir paket şeker bir aile için lükse dönüştü'38 izlenme
TOGG’un 'ağlatan modeli' çıktı! Görenler hüngür hüngür ağlıyor
Pazarda çeyrek lahana dönemi: Bu da olmaz denen her şey tek tek oluyor!
Maliyetinin 5’te 1’i, 1 yılda ‘garanti payı’ diye ödendi!
İşte Pierre Webo'ya ırkçı söylemde bulunan Sebastian Coltescu'nun daha önceki skandalları!