Auto-Created-3
09 Mart 2023 ( 7 izlenme )
Reklamlar

Mevsimsel Değişiklikler ve Sağlıklı Yaşam İpuçları

İnsan vücudunu olumsuz etkileyen değişken bahar havası sağlıklı düşünmeyi de engelliyor. Baharın evlilik, boşanma, ayrılık ve iş değişikliği gibi önemli kararlar için uygun bir zaman olmadığını söylenebilir. Güne kahve içerek ve kahvaltı etmeyerek başlayanların kalp çarpıntısı, gastrit ve mide krampları riski altında olduğu konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor

Bir gün güneşli ve sakin, ertesi gün yağmurlu ve rüzgarlı havanın yaşandığı bahar mevsimi, sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da etkiliyor. Kıştan ilkbahara geçişte vücudumuz atmosferdeki basınç ve iyon değişikliklerine uyum sağlamakta zorlanır.

Bipolar bozukluğu olan kişiler daha çok etkileniyor!
Bahar günlerinde bir günde üç mevsimi bir arada yaşayabiliriz. Sabah erken saatlerde 5 derece olan hava, öğleden sonra 15 dereceye kadar çıkabiliyor. Sıcaklıktaki ve atmosferik basınçtaki ani değişiklikler beyin dalgalarımızı olumsuz etkiler ve ruh halimizde gelgitlere neden olur. Özellikle depresyon ve bipolar bozukluk öyküsü olan kişiler bahar mevsiminde yaşanan hava değişimlerinden daha fazla etkilenir.

Depresyona ve durgunluğa yol açar
Yağmurlu havalarda dışarıda çok fazla negatif iyon olduğu için depresif ve durgun hale geliriz. Güneşli havalarda havadaki pozitif iyonlar insanlara neşe ve heyecan getirir. Bu ani ruh hali değişimleri doğru karar vermeyi engellediği için, havaların karardığı Mart ayında ve Nisan ayının ilk günlerinde evlilik, ayrılık, iş değişikliği gibi önemli kararlar almamak gerekiyor. Özellikle kıştan ilkbahara geçiş döneminde bu kararların alınmaması ileride pişman olmamak adına oldukça önemlidir. Havaların sakin olduğu yani yaz mevsimi dönemlerinde olduğumuzdan termometrenin sürekli 2425 derece civarında olduğu ve havanın sakin olduğu bu kararların verilmesinde bir sakınca yoktur.

Beyindeki ısı merkezi gerginleşir
Vücudumuzun normal sıcaklığı 37.5 derecedir. Vücudumuzdaki biyokimyasal reaksiyonlar, metabolizma hızı, tüm enzimatik reaksiyonlar bu optimum sıcaklıkta gerçekleşir. Beynimizin merkezinde, yani hipotalamusta, vücut ısısını düzenleyen bir termoregülatör bulunur. Bir nevi termostat gibi düşünebiliriz. Dış ortam sıcaklığından bağımsız olarak vücut ısısını düzenleyen merkez, dışarıdaki sıcaklığı bir termostat gibi algılar ve vücut ısınızı yükseltip alçaltarak 37,5 derecelik optimum seviyede tutmaya çalışır.