Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı için tarih belli oldu.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, milyonların merakla beklediği üçüncü toplantı için tarih verdi. İlk kez zam rakamlarının masaya yatırılacağı toplantı, 19 Aralık Perşembe günü saat 11.30'da gerçekleştirilecek.
Komisyon, ilk toplantısını 10 Aralık’ta, ikinci toplantısını ise 16 Aralık’ta gerçekleştirmişti. Bu iki toplantıda işçi ve işveren taraflarının görüşleri dinlenmiş, ancak herhangi bir rakam açıklanmamıştı.
Birinci ve ikinci toplantının ardından açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar iki toplantıda da rakam konuşulmadığını söylemişti.
Ağar, ikinci toplantı sonrası yaptığı açıklamada "3. toplantıda sürecin biteceğini zannediyorum. 3. toplantıdan önce bir rakamın belirlenmesini bir daha sizin huzurunuzda talep ediyorum. Bizim rakam söylememizin doğru olmadığına inanıyoruz. Şu anda bir rakam söylenmedi. Biz geçinebilecek bir ücret talep ediyoruz" demişti.
Ağar, ilk toplantı sonrası yaptığı açıklamada da rakam konuşulmadığını söylemişti.
Ağar, "Asgari ücretin kırmızı çizgisi olmaz. Rakam söylediğimiz zaman geri adım atma şansımız olmaz. Çünkü biz para vermiyoruz para talep ediyoruz. Rakam vermeye gerek yok yaşantımız ortada. Bize rakamı para verenler söyleyecek. Bizim rakam söylememiz doğru olmaz. Rakam söylemek en kolayı ama bizim elimizi zayıflatır" ifadelerine yer vermişti.
Ağar, "Büyük ihtimal üçüncü toplantıda rakam ortaya çıkacak" demişti.
2025 yılına sayılı günler kala açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamını sürdürmeye çalışan milyonlarca asgari ücretli ve emeklinin gözü 19 Aralık'ta yapılacak kritik toplantıdan alınacak mesajlara çevrildi.
Komisyonda işçi kısmını temsil eden Türk-İş henüz asgari ücretteki beklentilerine dair bir rakam telaffuz etmedi. Yalnızca Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette yapılacak artışta 2024'te gerçekleşen enflasyonunun da 2025 yılı için beklenen enflasyonunun da kabul edilebilir olmadığını söyledi.
İşveren tarafını temsil eden TİSK'den de net bir beklenti açıklanmadı. Ancak patronların genel olarak düşük asgari ücret beklentisi biliniyor. Patronlar 2025 enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam beklediklerini bu nedenle zammın yüzde 25 civarında olması gerektiğini belirtiyorlar.
İşçiler ise artan enflasyon karşısında açlık ve yoksulluk sınırının altında kalan maaşlarına yüksek zam beklentisini koruyor.
Diğer bir yandan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) dün yayımladığı "Asgari Ücret Araştırması 2025" ile asgari ücrete dair istek ve taleplerini dile getirdi.
DİSK; işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda resmi olarak komisyonda bulunmasa da asgari ücretle ilgili geniş kapsamlı bir rapor yayımladı ve taleplerini sıraladı. Asgari ücrete ilişkin en net talep DİSK'ten geldi.
DİSK-AR tarafından yapılan araştırmada, sendikanın asgari ücret beklentisine yer verildi.
Araştırmada konuya ilişkin olarak "Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret en az yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır" denildi.
TÜRK-İŞ tarafından yapılan açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre kasım ayında sınırı 66 bin 976 olarak açıklandı.
Bu veri üzerinden hesaplandığında DİSK'in asgari ücret talebi yaklaşık 33 bin 500 TL'ye işaret etti.
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Sözcü