Emeklilik yaşına ilişkin kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu. Teklif yasalaşırsa EYT üyelerinin bir kısmı hemen emekli olabilir.
Peki kimler hemen emekli olacak ve şimdi emekli olamayanlar ne kadar bekleyecek?
Kısmi emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Milyonların beklediği EYT yasa tasarısı, Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.
Teklifin önümüzdeki hafta Salı veya Çarşamba günü yapılacak Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşması bekleniyor. EYT önerisi ile ilgili sıkça sorulan soruları sekiz başlık altında topladık.
1 Teklif kanunlaşırsa kim hemen geri çekilecek?
8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalılık faaliyetine başlayanlar ile 5000 ile 5975 yıl arasındaki sigortalılık süresini, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl olan sigortalılık sürelerini kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte dolduranlar derhal emekli olabilirler.
Kadınlar için 7.200 gün, erkekler için 9.000 gün primi tamamlayan Emekli Sandığı ve BAĞKUR çalışanları da yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli maaşına hak kazanıyor.
2 SSK'lılar EYT'yi kullanarak kaç Prim Gününe hak kazandıklarını nasıl öğrenebilirler?
Edevlete giriş ile “Ne zaman emekli olurum?” Sorgu, kaç prim gün tahakkuk ettiğini gösterir. Ayrıca aşağıdaki tabloda sigortalının giriş tarihine göre emekli olacağınız ödül gününü görebilirsiniz.
3 EYT teklifi ile kaç kişi emekli olabilir?
Hemen emekli olabileceklerin sayısı ise 2,2 milyona ulaşıyor. Bunların 1,7 milyonu SSK'lı, 89 bini BAĞKUR üyesi ve 496 bini emekli sandığı üyesidir.
EYT kapsamındaki toplam kişi sayısı 3,5 milyon SSK, 619.000 BAĞKUR, 669.000 Emekli Sandığı üyesi olmak üzere 4.8 milyon kişidir. Emeklilik başvurusu yapacak kamu görevlisi sayısının 100 bin civarında kalması bekleniyor.
4 EYT yönetmeliğinden yararlanabilmek ve yaşlılık aylığı alabilmek için işten ayrılma süreci nasıl olacak?
Mevcut uygulama devam edecek. Buna göre, SSK kapsamındaki çalışanların emekli maaşı almadan önce işlerinden istifa etmeleri gerekmektedir.
BAĞKUR çerçevesinde çalışanlar emekli maaşlarında kesinti ve ikramiye ödemeden faaliyetlerine devam edebilirler.
Halen görevde olan sandıklara tabi olanlar görevden alınır.
5 EYT grubu kapsamındaki yarı emeklilikte 8 Eylül 1999 şartlarına mı yoksa 9 Eylül 1999 şartlarına mı tabidir?
9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun ile getirilen yarı emeklilik şartlarına tabidirler.
3600 ikramiye gününü dolduran SSK'lı kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında kısmi emeklilikten yararlanabilmektedir.
BAĞ – KUR üyeleri 56 – 58 yaşlarında 5400 gün ile, Sandık katılımcıları ise 3600 gün ile hem erkekler hem de kadınlar için 60 yaşında emekli olabilmektedir.
6 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olunmasına rağmen EYT hizmetleri için alınan krediler geçerli sayılır mı?
Evet. Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999 ve sonrasında ise, sigortalının işe başlamadan önceki dönem borcu varsa, sigorta başlangıç tarihleri borçlu oldukları tarih kadar ileri alınır.
8 Eylül 1999 tarihine kadar kredi süreleri sigorta başlangıcını iptal etmeye yetecek kadar olanlar daha sonra EYT kapsamına alınarak emekli olabilirler.
Aşağıdaki kredi dönemleri size sigorta başlangıcını öne alma hakkı verir:
- Staj sigortası ile işe başlama arasında doğan çocuklar için çocuk başına 2 yaşına kadar (toplam 3 çocuk) tüm zamanlar uzun vadeli sigorta kollarına tabidir.
- Onbaşı, astsubay veya yedek subay, yedek eş okulu olarak silah süreleri,
- Sigortasız doktora veya uzmanlık eğitimi için Almanya'da veya yurt dışında normal doktora veya uzmanlık eğitim süreleri,
- Yasal stajını sigortasız tamamlayanlar için standart staj süreleri,
- Doktorların gönüllü yardım süresi,
- 8 Nisan 1929 tarih ve 1416 sayılı süre kısmı ile Yurt Dışına Gönderilme Talepleri Hakkında Kanuna göre zorunlu hizmetini tamamlayarak eğitimini başarıyla tamamlayarak yurda sigortasız dönenler.
7 Borç almasına rağmen kademeli ikramiye gün nedeniyle emekli olamayanlar eksik günleri için yeniden borç alabilir mi?
EYT'liler, borçlanma maliyetlerindeki yüzde 55'lik artıştan etkilenmemek için yılbaşından önce borçlanma başvurusunda bulundu ve ödül günlerini tamamlamak için eksik günleri 5000 gün olarak hesapladı.
Örneğin 4700 gün ikramiyesi olan bir vatandaşın 540 gün askerlik ödeme hakkı olmasına rağmen 300 gün borçlanmıştır. Yerde olduğunu öğrenen vatandaş