Home
18 Şubat 2018 ( 542 izlenme )
Reklamlar

Milyonluk projeyi dev dalgalar parçaladı!

Bartın’ın merkez ilçesine bağlı Güzelcehisar köyü sahilinde tüm uyarılara rağmen inşa edilen demir yürüyüş platformunu Karadeniz’in hırçın dalgaları yerle bir etti.

Bartın valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından sahilde bulunan 80 milyon yıllık lav kayalıklarını turizme açmak amacıyla hazırlanan 2.3 milyon liralık proje kapsamında doğal sit alanı olan Güzelcehisar kumsalına demir kazıklar çakılarak 850 metre uzunluğunda yürüyüş platformu inşa edilmişti. Sivil toplum örgütü ve meslek odalarının yargıya taşıdığı projeyle ilgili yargı kararı beklenirken tüm uyarılara rağmen inşa edilen demir platformu Karadeniz’in dev dalgaları paramparça etti.

Bartın’ın Güzelcehisar köyü sahilindeki bazalt sütunlarının 80 milyon yıllık geçmişi olduğu tahmin ediliyor. Volkanik kökenli kayalıkların oluşturduğu görkemli güzellik bölgeyi ziyaret edenlerin ilgisini çeken doğa miraslarından biri. Ancak bu güzelliği turizme açmak isteyen Bartın Valiliği öyle bir projeye imza attı ki deyim yerindeyse kaş yapayım derken göz çıkartan uygulamasıyla tüm kamuoyunun tepkisini çekti.

KUMSALA BOYDAN BOYA DEMİRDEN YÜRÜYÜŞ PLATFORMU

Doğal sit alanı olarak koruma altında olan bölgeyi Eylül 2017’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ‘Tabiat Anıtı’ ilan etti. Ardından ise Bartın Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü bir proje ile Güzelcehisar kumsalına iş makineleri girdi. Köylülerin ve ziyaretçilerin şaşkın bakışları arasında çalışmaya başlayan yetkililer, sahile boydan boya demir kazıklar çakarak 850 metrelik bir yürüyüş platformu inşa etmeye koyuldu.

AKIL DIŞI PROJE PROTESTO EDİLDİ, İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI


Bartın Üniversitesi’nin de onayladığı projeye Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) da finansal destek sağladı. 2.3 milyon liralık maliyeti olacağı açıklanan ‘Güzelcehisar Lav Sütunları Ve Sahilinin Turizm Ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’ başlığını taşıyan çalışmayla Güzelcehisar kumsalı ikiye bölündü. Balıkçılar, köylüler ve ziyaretçilerin tepki gösterdiği bu akıl dışı uygulamanın durdurulması için sivil toplum örgütleri eylem yaptı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise iptali için dava açtı.

BAKAN EROĞLU: ‘ÇALIŞMAYA BAKTIM, GAYET ZARİF YAPILMIŞ’

Tepkilerin ardından Bartın’ı ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise demir yürüyüş platformunun turistlerin lav kayalıklarını görebilmesi için yapıldığını savunarak, “Buradaki çalışmaya da baktım, gayet zarif yapılmış, tabiatla uyumlu ahşapla kaplanacak. Zaten imar planı da alınmış, her şey usulüne uygun yapılmış” ifadelerini kullanmıştı.

KARADENİZ’İN DEV DALGALARI PLATFORMU PARAMPARÇA ETTİ

Ancak inşaat çalışmaları henüz tamamlanmamış olan platform Karadeniz’in hırçın dalgalarına dayanamadı. 1819 Ocak tarihlerinde bölgede etkili olan fırtınanın ardından oluşan yaklaşık 15 metrelik dev dalgalar platformu parçaladı. Karadeniz’in dalgaları kumsala çakılan demir kazıkların üzerine döşenen ahşap malzemeyi sökerek sağa sola dağıttı.

TEZCAN KARAKUŞ CANDAN: ‘BAKAN İSTİFA ETSİN’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, konuyla ilgili bir açıklama yaparak “Bilimi rehber etmeyen Bartın Valisi ve Güzlecehisar’daki demir kazıklar üzerindeki platformu kutsayan orman bakanı istifa etsin. Bu ülke bu insanlarla yönetilmeyi hak etmiyor” diye konuştu. 

‘VALİ VE BAKAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Projenin uygulamaya başlamasının ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi’nin yerinde inceleme yaptığını anımsatan Candan, “Güzelcehisar'da doğayı katleden bu projenin durdurulması için, Valilik ve İl Özel İdaresi ile görüşülmüştü. Söylediklerimizi dinlemediler, önerilerimiz, dikkate almadılar, kamu kaynaklarını israf ettiler. Güzelcehisar kıyılarını demir kazıklarla hapsettiler. Şimdi doğa bunun hesabını sordu. Yetkililer hakkında ihaleyi suç duyurularımız, projenin iptaline ilişkin davalarımız devam ederken Kent İzleme Merkezimizin çektiği fotoğraflar bu akıl dışı projenin  mahkemeden önce doğa tarafından iptal ettiğini gösteriyor. Kamu kaynaklarını israf etmekten ihaleyi yapan idare yetkilileri, vali ve bakan hakkında suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

BARTIN İL ÖZEL İDARESİ: ‘DALGALAR YÜZDE 50’LİK ORANIN YÜZDE 15’İNE ZARAR VERMİŞ’

Bartın İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamada ise yürüyüş yolu projesinin fore kazık ve demir imalatlarının tamamlandığı, ahşap imalatlarının ise yüzde 50’sinin bittiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Ancak 1819 Ocak gecesi ilimizin tüm sahillerinde oluşan 15 metreye ulaşan dev dalgalar ahşap imalatlara ahşapların yataydikey bağlantılarının yapılmayıp tamamlandıktan sonra yapılacağı düşüncesiyle yüzde 50’lik oranın yüzde 15’ine zarar vermiş, bu da yüklenici firmanın sorumluluğunda olup; yüklenici firma da işi sigorta ettirmiştir. Dolayısıyla İdarenin herhangi bir zararı yoktur. Beklenenin aksine adanın teras kısmının imalatların da hiç zarar oluşmamıştır. Bu bir doğal afet olup ilimizin bütün sahilleri aynı ölçüde bu dev dalgalardan etkilenip zarar görmüştür.”

Yusuf Yavuz

https://odatv.com/milyonlukprojeyidevdalgalarparcaladi19021844.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP’li isim, Ayasofya üzerinden Atatürk’ü hedef aldı! İstanbul’da ‘oruç’ provokasyonu! Sigara içen kadınlara hakaret etti Heybeliada Sanatoryumu’nun Diyanet’e tahsisi iptal edildi Cumhuriyetçi Hekimler’den virüse karşı 6 maddelik çözüm